Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

31.07.2017

V srpnu proběhnou dvě výstavy fotografií Pavla Koppa

Pavel Kopp tráví léto pracovně. Bývalý diplomat a fotograf, který má hluboký vztah k Itálii, bude mít v srpnu dvě výstavy fotografií.

První výstava s jménem Mariánské lázně – Člověk ve městě a město v člověku, probíhá od prvního července do třetího srpna v Galerii Natura v Průhonickém zámku. Výstava představuje řadu snímků, jež Pavel Kopp pořídil v průběhu svých návštěv Mariánských lázní. „Nápad se zrodil při mé předchozí výstavě o Miroslavovi Horníčkovi, ke kterému mě pojilo hluboké přátelství. U této příležitosti mě ředitel muzea v Mariánských lázních požádal, zda bych nenafotil několik snímků do archívu. Ve fotografiích se snažím zprostředkovat atmosféru lázeňského města a také místa, kde se spisovatel Goethe, v již pokročilém věku, zamiloval do mladé Ulriky von Lebetzow,“ říká k původu výstavy Pavel Kopp. Jeho výstava zahájila projekt muzea v Mariánských lázních, které chce každoročně pozvat do lázeňského města známého fotografa, aby zachytil život atmosféru panující v tomto známém lázeňském středisku.¨

Itálie bude přítomná na výstavě Parallels, jež začne ve středu 2.srpna v prostorech Tower ParkPraha (Žižkovská televizní věž). Výstava, který již proběhla v Miláně a v Terstu pod jménem Immagini Parallele (Souběžné obrazy), představuje mnoho snímků, jež Pavel Kopp vyfotil v italských ulicích. „V Itálii fotografuji od roku 1974,“ uvádí Kopp. „Název Immagini Parallele odkazuje na nosný koncept výstavy: ke každému snímku z Itálii jsem přiřadil snímek s podobnou kompozicí z Čech. Vzniká tak jedinečné srovnání,“ dodává. Autor fotografií strávil v Itálii dva dlouhé pracovní pobyty: od roku 1972 až do roku 1976 působil jako zaměstnanec na Československém obchodním zastoupení v Milánu, od roku 1990 do roku 1994 zastával post chargého d'affaire na československé, a pak české, ambasádě v Římě. Výstava je tak opravdovou exkurzí do minulosti a přítomnosti Itálie a ČR, do světla a stínů obou zemí. „V Itálii je světlo opravdu jedinečné a zcela odlišné od toho ve střední Evropě,“ vysvětluje Pavel Kopp. „Fotografiemi jsem se snažil zprostředkovat odlišný přístup k životu v obou zemích: v Itálii jsou velké problémy brány s klidem a lehkostí, v Čechách se i malé problémy stávají závažné,“ dodává.

Kromě Itálie a zasazení snímků do ulic, dalším charakteristickým rysem fotografií Pavla Koppa je černobílé provedení snímků. „Známý kanadský fotograf Ted Grant říkal, že kdo fotí lidi barevně, fotí vlastně jejich oblečení, kdo fotí černobíle, zachycuje jejich duši. A já s tímto výrokem souhlasím,“ vysvětluje svou uměleckou volbu Pavel Kopp.

Výstavy fotografií Pavla Koppa v létě:

  • - Mariánské Lázně – Člověk ve městě a město v člověku, v Galerii Natura v zámku v Průhonicích, od 1.července do 3. září, www.pruhonickypark.cz
  • - Parallels, Žižkovská televizní věž, od 2. srpna do 10. září, towerpark.cz

Pro více informací o výstavě:www.camic.cz/vystava-fotografii-parallels

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Pavel Kopp

Loading…