Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

05.01.2017

V třetím čtvrtletí se zvýšily investice a kupní síla italských domácností

Vývoj italského hospodářství a hospodaření italské státní správy zůstává stabilní. Ukazují to makroekonomické údaje zveřejněné Italským statistickým úřadem.

Dle Italského statistického úřadu deficit hospodaření italské státní správy do konce třetího čtvrtletí 2016 dosáhl 2,1 procent HDP, což je o 0,1 procent horší výsledek než v roce 2015. Hospodaření italské státní správy je ale v primárním přebytku 1,7 procent HDP, což je o 0,2 procent HDP méně než v roce 2015. Současně lehce klesla daňová zátěž, a to na 40,8 procent HDP.

Díky nízké inflační dynamice vzrostla kupí síla domácností, a to o 1,8 procent ve srovnání s rokem 2015. Míra investic a úspor domácností zůstala stabilní. Mírné zlepšení bylo zaznamenané i v podnikové sféře: míra hrubého zisku nefinančních společností vzrostla o 0,4 procent na 41,7 procent. Celková míra investic podniků zůstala stabilní na 19,4 procentech. Hrubé investice do fixního kapitálu ale zaznamenaly silný meziroční růst o 3,8 procent. Postupný růst investic ukazuje, že italské firmy mají důvěru v pozitivní vývoj hospodářství.

Zdroj: www.istat.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…