Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.09.2015

Václav Hudeček byl vyznamenán Řádem italské hvězdy

Český houslista Václav Hudeček byl jmenován Rytířem Řádu Italské hvězdy. Jmenovací dekret byl houslistovi předán v průběhu soukromé audience u italského velvyslance v Praze Alda Amatiho, která se odehrála ve čtvrtek 10. září.

Známý houslista je prvním Čechem, kterému byl udělen tento významný řád Italské republiky, který dostávají zahraniční občanů se zásluhami vůči Itálii nebo italští občané se zásluhami v zahraničí. V tomto konkrétním případě Prezident Italské republiky uznal Václavovi Hudečkovi významné zásluhy v propagaci italské kultury nejen v České republice ale v celém světě. Hudeček je totiž světově známým houslistů, který se často vrací k repertoáru velkých italských hudebních skladatelů jako Niccolò Paganini a Antonio Vivaldi.

Česká média udělení Řádu italské hvězdy věnovala velkou pozornost. Stanice Vltava Českého rozhlasu věnovala této události i jedno vydání ranního pořadu Telefonotéka, kterého se účastnil i italský velvyslanec Aldo Amati, jež mluvil v češtině. “Věděl jsme, že pan Hudeček je umělec s mimořádným talentem a velkou láskou k Itálii. Je však také osobností s velkou empatií a osobním charizmatem, což není u umělců vždy pravidlem,” řekl v průběhu rozhovoru velvyslanec Aldo Amati.

Pořadu se účastnil i samotný Václav Hudeček. “Jsem velice dojat, Itálii miluji a nikdy jsem si nemyslel, že bych mohl dostat takové ocenění. Já a moje manželka můžeme o sobě říct, že jsme italofilové. S lehkou nadsázkou můžeme totiž říct, že v Itálii byla vynalezena kultura. Na území Itálie, od Říše římské až po Renesanci a do dnešních dnů, se nachází to nejlepší v malířství, hudbě, designu, módě či jídle.”

Hudeček také připomněl, jak italští skladatelé ovlivnili jeho kariéru. “Už jako dítě jsem zkoušel hrát Niccolò Paganiniho a při nejdůležitějším koncertu mého života, který jsme zahrál v patnácti letech s londýnský Royal Philharmonic Orchestrem, jsem zahráli koncert v D dur právěod Paganiniho. Dá se tak říct, že díky Paganinimu jsem vstoupil na mezinárodní scénu,” připomněl Hudeček začátek své kariéry. “Na začátku 90. let jsem dostal nabídku nahrát Čtyři roční období od Antonia Vivaldiho. Na začátku jsem se zdráhala, protože to byla hudba, která se v té době hrála naprosto všude, často jako atrakce pro turisty. Nakonec jsme desku nahráli se Supraphonem a hostem byl můj přítel Pavel Kogan. Deska se nakonec stala nejprodávanější nahrávkou vážné hudby po roce 1989 v České republice.”

Veřejné udělení Řádu italské hvězdy proběhne při příležitosti koncertu Václava Hudečka, jež se odehraje v úterý 13. října v Rudolfinu.

 

Záznam pořadu Telefonotéka s Václavem Hudečkem a Aldem Amatim: www.rozhlas.cz

Zdroj fotografie: Archív Václava Hudečka

 

Loading…