Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

06.04.2020

Valné hromady společníků a akcionářů budou moci proběhnout i po 30. červnu

Ministerstvo spravedlnosti navrhuje posunout lhůty, dokdy musí firmy (a.s. a s.r.o.) a družstva musí uskutečnit své valné hromady. Opatření jsou součástí legislativního balíčku schváleného vládou.

Vzhledem k obtížím, či přímo nemožnosti, shromáždit větší počet osob na jednom místě, Ministerstvo spravedlnosti se rozhodlo prodloužit období, během kterého musí valné hromady firem a družstev schválit účetní závěrku. Dle současné právní úpravy je nutné schválit účetní závěrku do šesti měsíců od ukončení účetního období, což pro velkou většinu firem a družstev znamená uskutečnit valnou hromadu do 30. června. Nový návrh termín posouvá, a to až na tři měsíce od následujícího dne po dni, kdy dojde k odvolání mimořádných opatření, ovšem nejpozději do 31. prosince. Navíc ministerstvo chce povolit uskutečnění valné hromady skrze videokonferenci či korespondenčně i v případě, že tato možnost není explicitně uvedena ve společenských smlouvách.

Kromě schvalování účetních závěrek valné hromady obvykle volí členy statutárních orgánů a představenstev. Členům, kterým skončí funkce během doby, kdy jsou v platnosti mimořádná opatření či do měsíce od jejich odvolání, se mandát automaticky prodlouží až na tři měsíce od skončení mimořádných opatření. Pokud si člen nepřeje setrvat ve funkci, musí o tom informovat družstvo či firmu před uplynutím mandátu. Pokud orgán má alespoň polovinu členů, může kooptovat náhradníky za členy, kteří se možnosti prodloužení mandátu vzdali.

Zdroj: https://www.justice.cz/

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…