Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

17.01.2022

Ve firmách začíná rozšířené testování

Ode dneška, pondělí 17. ledna, ve firmách začíná rozšířené testování zaměstnanců.

Testování na přítomnost covidu-19 je povinné i pro naočkované zaměstnance a osoby, které nedávno nemoc prodělaly. Firmy musí testovat dvakrát týdně. Výjimku mají zaměstnanci na home office nebo ti, kteří se nesetkávají s dalšími pracovníky. Nemusí se testovat ve firmě i osoby, které si nechaly udělat antigenní či PCR test ve zdravotnické struktuře. Firmy využívají samotestování a mají nárok na příspěvek až ve výši 60 korun za test.

O víkendu ministerstvo zdravotnictví spustilo portál samotestovani.uzis.cz skrze který firmy mohou hlásit pozitivní zaměstnance. Stránka umožňuje i rovnou vystavit neschopenku.

V případě pozitivního nálezu musí zaměstnanec do pětidenní karantény, kterou může zkrátit negativním PCR testem. Pro zaměstnance ve zdravotnictví a sociálních službách vláda schválila specifický režim – pracovní karanténu. Pozitivní zaměstnanci, kteří ale nemají příznaky nemoci, mohou dále chodit do práce. Podnikatelské svazy žádaly obdobný režim i pro další strategická odvětví.

Zaměstnance, kteří nechtějí test postoupit, musí zaměstnavatel nahlásit hygieně. Dotyčná osoba může zůstat na pracovišti za dodržení přísných opatření, například musí nosit respirátor FFP2, dodržovat rozestup alespoň 1,5 metru od dalších osob a stravovat se v oddělených prostorách.

Ode dneška mají očkování právo na pět PCR testů měsíčně zdarma. Na pět bezplatných testů mají právo i děti, lidé, kteří začali s očkování, či ti, kteří proti němu mají zdravotní kontraindikace. Nenaočkovaní nemají právo na žádný test zdarma.

Zdroj: covid.gov.cz

Zdroj fotografia: Pixabay

 

Loading…