Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

14.08.2016

Ve střední a východní Evropě se zostřuje boj proti daňovým únikům

Státy střední a východní Evropy posilují boj proti daňovým únikům. Poukazuje na to nová CEE Tax Guide 2016 společnosti Mazars, člena Italsko-české komory.

Disciplíny při výběru daní se v případě států střední a východní Evropy zvyšují, konstatuje studie. Mnohé země zavedly v posledním roce nová opatření proti únikům na dani z přidané hodnoty a nelegálnímu vývozu zisků do zahraničí skrze mechanismus tzv. převodních cen. Například v Maďarsku byl zaveden elektronický registr vyváženého zboží a v Polsku byla zavedena trestní odpovědnost v oblasti převodních cen.

Celková tendence se nevyhnula ani Česká republice. Zdejší Ministerstvo financí zavedlo mnoho nových opatření proti únikům na DPH, a to například kontrolní hlášení, rozšíření mechanismu reverse charge na nové oblasti či Elektronickou evidenci tržeb, která by měla začít fungovat v prosinci letošního roku. Daňová správa postupuje přísněji i v oblasti převodních cen, kde se daňový výnos několikanásobně zvýšil na zhruba 800 milionů korun. „Bohužel boj států s daňovými úniky s sebou přináší kromě pozitivních efektů i velkou administrativní zátěž pro firmy. Jedním z takových opatření je například zavedení kontrolního hlášení pro plátce DPH českými úřady,“ poukazuje Pavel Klein, vedoucí partner daňového oddělení Mazars.

 

Zdroj: TZ_CEE_Tax_Guide_2016.pdf 

Zdroj fotografie: Wikimedia

Loading…