Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.07.2019

Vinařská oblast Prosecco se dostala na seznam dědictví UNESCO

Italští vinaři a Benátsko mají důvod k oslavě. Výbor pro světové dědictví UNESCO přijal na červencovém zasedání v Baku kandidaturu vinařské krajiny Prosecco v obcích Conegliano a Valdobbiadene v regionu Benátsko.

Kandidatura historické vinařské krajiny v této části Benátska prošla sítem výboru na druhý pokus. Výbor ocenil historický ráz krajiny, který byl ovlivněn pěstování vína na prudkých svazích a tvorba terasovitých vinic na srázech nazývaných ciglioni. „Využití ciglioni vytvořilo počínaje 17. stoletím specifickou mozaikovou krajinu,“ uvádí v odůvodnění UNESCO. K tvorbě specifického krajinného rázu přispívá od 19. století také způsob pěstování vína zvaný bellussera.

Zapsání vinařské krajiny v Conegliano a Valdobbiadene na seznam světového dědictví UNESCO přivítali významní italští političtí představitelé. Podle nich zapsání na seznam může podpořit cestovní ruch v oblasti a zájem o specifické zemědělské postupy. „Výzva, která nás čeká, je zachování tradičních a specifických charakterů této nádherné krajiny a jejich předání příštím generacím jako dědictví, ze kterého může mít užitek celé Lidstvo,“ uvedl italský ministr zemědělství Gian Marco Centinaio.

Zdroj: fr.unesco.org

Zdroj fotografie: Ministerstvo kultury Ázerbájdžán

Loading…