Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.03.2015

VinodiVino sází na nové generace

V pondělí 23. února byla zahájena večeří složené z rybích pokrmů a regionálních specialit Týden kuchyně regionu Marche, který byl organizován restaurací VinodiVino, nositelkou Značky italské pohostinnosti. Týden kuchyně regionu Marche však nebyl jen příležitostí pro ochutnání místních specialit ale také pro otestování profesních schopností studentů Ústavu středního vzdělání “Luigi Einaudi” z města Porto Sant'Elpidio v okrese Fermo.

Zahajovací večeře, které se zúčastnil i italský velvyslanec v Praze J.E. Aldo Amati, byla totiž vyvrcholením spolupráce mezi restaurací VinodiVino a Ústavem středního vzdělání “Luigi Einaudi” z města Porto Sant'Elpidio. Pražská restaurace tak v průběhu předchozích měsíců hostila devět studentů. V průběhu stáží se tak studenti zapojili do provozu restaurace.

“Pondělní večeře byla vymyšlena a připravena studenty, již se účastnili stáže,” řekl nám Mario d'Innocenzo, šéfkuchař restaurace VinodiVino, “Studenti tak šli nakoupit nezbytné ingredience, sestavili menu, připravili jídla a deserty a obsluhovali hosty. A to vše samozřejmě pod naším dohledem, aby jsme jim mohli předat naši profesní zkušenost."

Restaurace VinodiVino tak měla odvahu vsadit na nové generace, a umožnit studentům, aby zažili v první osobě práci v italské kvalitní restauraci v zahraničí. “V průběhu těchto dvou týdnů stáže se studenti setkali s dobře organizovanými podniky, museli se sami o sebe postarat v zahraničí, a museli ukázat to nejlepší z jejich umu,” říká prof. Mario Andreacci, “Kromě studentů jsme do České republiky přivezli také výrobky podniků našeho regionu, které představují většinu servírovaných pokrmů. A tato zkušenost by se nemohla odehrát bez zásadního příspěvku nadace Tod's.”

Přiblížení se k pracovním zkušenostem již v průběhu studia je způsob, kterým zvýšit profesní dovednosti studentů a bojovat tak proti nezaměstnanosti mladých. “To co nazýváme střídavým režimem studia a práce, která počítá s pracovní zkušeností studenta v podniku jež doplňuje vzdělání nabyté ve škole, je v našich školách čím dál více častější,” podtrhuje ředitel školy Roberto Vespasiani, “Také si uvědomujeme, že čím dál více našich studentů bude mít pracovní zkušenosti v zahraniční, a proto jsme posílili vyučování zahraničních jazyků: samozřejmostí je povinná výuka angličtina, zatímco francouzština, němčina a ruština jsou povinně-volitelnými předměty. To také souvisí s naším cílem poskytnout studentům stáže nejen v podnicích v naší oblasti ale také v zahraničí.”

Střídavý režim studia a práce by se však nemohl uskutečnit bez příspěvku restaurací jako VinodiVino. “Tato zkušenost byla opravdu jedinečná a dojemná,” říká Mario d'Innocenzo, “Studenti působili opravdu připraveně, a během stáže jejich dovednosti rostly, takže večeře byla připravena takřka celá jimi, a my jsme provedli jen malé zásahy.”

 

 

 

 

Loading…