Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.11.2020

Virtuální valné hromady firem: jak postupovat?

Mnohé firmy a další právnické osoby přeložily valné hromady na konec roku. Se stavem nouze je však omezena i možnost sdružovat více osob na jednom místě. Právnička Alessandra Bonsignori z advokátní kanceláře Holub & David (člen Camic), poukazuje na některé právní aspekty možnosti konat valné hromady na dálku.

Před vstupem v platnost zákona 191/2020 o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru SARS CoV-2 na osoby účastnící se soudního řízení, poškozené, oběti trestných činů a právnické osoby a o změně insolvenčního zákona a občanského soudního řádu byl jedinou normou, která stále platí, regulující konání na dálku valných hromad paragraf 167 zákona o obchodních korporacích (90/2012 Sb.). Druhý článek tohoto paragrafu připouští možnost konat valnou hromadu a hlasovat za použití technických prostředků, a to za předpokladu, že je tato možnost uvedena v zakládajících listinách či ve stanovách společnosti. Pokud tomu tak není, tak se k hlasům vyjádřených na dálku nepřihlíží.

Podle zákona musí zakládající listina či stanovy detailně určit postup hlasování na dálku, a to s ohledem na to, že hlavní potřebou je možnost ověřit totožnost účastníků. Co se týče ověření totožnosti, určení podílů a předložení plných mocí je nezbytné zaručit digitální přenos informací, jež zaručuje bezpečné a jisté ztotožnění odesílatele, například skrze digitální podpis či za použití datové schránky. Zákon ani neomezuje používání firemních softwarů, jež využívají běžné připojení.

Kvůli šíření epidemie  koronaviru a opatřeních, o kterých rozhodla vláda, paragraf 19 zákona 191/2020 umožňuje orgánům společnost se sejít a hlasovat za použití technologických prostředků, a to také v případě, že tato možnost není zmíněna ve stanovách či zakládající listině. V případě, že stanovy neobsahují konkrétní pravidla, článek 2 zmíněného paragrafu zákona uvádí, že podmínky pro hlasování na dálku určí jednatel či jiný statutární orgán společnosti a musí je oznámit s dostatečným předstihem členům svolaného orgánu.

Vzhledem k tomu, že pravidla účasti na dálku na valné hromadě musí být oznámena s dostatečným předstihem a musí umožnit ověření totožnosti účastníků, je dle názoru AK Holub & David vhodné uvažovat o možnosti změnit stanovy tak, aby použití informačních technologií při pořádání valné hromady bylo pevně ošetřeno i do budoucnosti.

 

Zdroj: AK Holub & David

Zdroj fotografie: Pixabay

 

Loading…