Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.10.2019

Vláda schválila rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2020

Vláda schválila na svém jednání ze dne 14. října rozpočet státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na rok 2020. Fond pak rozděluje prostředky mezi další veřejné zadavatele, a to včetně ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).

V roce 2020 bude mít fond k dispozici celkově 87,3 miliardy korun, což je o několik málo stovek milionů korun více než v letošním roce. O pět miliard na 70 miliard korun vzroste příspěvek z národních zdrojů, zatímco prostředky čerpané z evropských fondů klesají. Na investice poputuje 48,6 miliard korun: 31,3 miliard korun dostane na modernizaci a budování silniční infrastruktury ŘSD, zatímco na investiční akce na železnici půjde 17,4 miliard korun.

V letech 2021 a 2022 se má státní příspěvek snížit o pět miliard korun na zhruba 65 miliard korun ročně. Současně mají také klesat příspěvky z evropských fondů. «V období střednědobého výhledu bude připraven značný objem jmenovitých investičních akcí ŘSD a SŽDC a bude nutné odpovídajícím způsobem zajistit potřebné zdroje rozpočtu SFDI», konstatuje fond. Pomoci by k tomu měly nové druhy financování, například PPP projektů. Bez nových zdrojů financování totiž hrozí, že ČR nebude míst dostatek prostředků na vybudování všech připravených infrastrukturních projektů.

Zdroj: www.vlada.cz

Zdroj fotografie: vlada.cz

Loading…