Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

03.04.2020

Vlastníci nemovitostí kritizují návrh na moratorium výpovědí nájmů

Vlastníci nemovitostí silně kritizují vládní návrh na moratorium výpovědí nájmů. Dva návrhy na moratorium pro rezidenční a podnikatelské nájmy byly již schváleny vládou a budou v polovině dubna projednány Poslaneckou sněmovnou.

Moratorium, neboli zákaz výpovědí nájmu v případě, že pronajímatel není schopen dostát svým závazkům kvůli důsledkům epidemie, může stáhnout majitele nemovitostí do závažných problémů, varují oborové asociace. "Návrh vlády, ve znění, které máme k dispozici, proto považujeme za neakceptovatelný," zareagovalo na návrhy Občanské sdružení majitelů domů, které sdružuje především drobné majitele nemovitostí. "Mnoho z nich je existenčně závislých na pravidelném příjmu z pronájmu a často také mají své vlastní finanční závazky - splácí půjčky, hypotéku," dodává sdružení. Ohrožena je tak řádná i mimořádná údržba budov. Podle majitelů měla vláda posílit systém příplatků na bydlení a zaměřit ho na nájemce, již se nachází v nesnázích kvůli současné epidemii.

"Úprava v žádném případě neznamená, že nájemce není povinen hradit nájemné," odpověděl na námitky majitelů mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj, Vilém Frček. Podle návrhů schválených vládou bude nutné splatit neuhrazené platby do 31. května 2021 v případě rezidenčních nájmů či do 31. března 2021 v případě nájmů pro podnikatelské účely. Doba, kdy budou nájmy de facto pozastaveny, je od 12. března do 30. června v případě nájmů prostorů pro podnikatelské účely či do dne po odvolání mimořádných opatření, ale nejpozději do 30. září, pro rezidenční nájmy. Z moratoria jsou vyloučeni nájemci, kteří se nachází ve finančních problémech z důvodů nesouvisejících s epidemií či ti, již byli ve zpoždění s platbami před 12. březnem.

Zdroj: www.ceskenoviny.cz

Zdroj fotografie: vlada.cz

Loading…