Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.03.2021

Vloni mzdy rostly o 4,4 procenta

Mzdy v České republice rostly také v průběhu loňského roku. V mnoha odvětvích to ale bylo méně, než činila míra inflace, ukazují údaje Českého statistického úřadu.

Průměrná mzda se v loňském roce zvýšila o 4,4 procenta na 35.611 korun měsíčně. Růst byl vyšší, než kolik činila míra inflace, která v roce 2020 dosáhla 3,2 procenta. Tempo růstu mezd se zvýšilo ke konci roku, kdy se platy zvýšily o 6,5 procenta. Platy výrazně rostly v sektorech se silnou přítomností státu, například ve zdravotnictví o 13,5 procenta či ve vzdělání o 7,8 procenta. V mnoha dalších odvětvích bylo ale navýšení nižší než míra inflace. Například ve zpracovatelském průmyslu se mzdy zvýšily o 1,4 procenta.

Objem mezd ale rostl pomaleji než průměrná mzda. Počet zaměstanců se totiž snížil o zhruba 107.000 osob, což je o 2,6 procenta méně. Nejvyšší úbytek zaměstnanců zaregistrovala odvětví pohostinství a ubytování či administrativních a podpůrných služeb. V obou sektorech se počet snížil o více než 13 procent. Nárůst zaměstnanců hlásí zdravotnictví, vzdělání, ICT služby či realitní služby. Počet odpracovaných hodin v loňském roce klesl o šest procent.

Zdroj: www.czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…