Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

25.02.2019

Vodafone a Tim budou spolupracovat na realizaci 5G pokrytí

Italští mobilní operátoři Vodafone a Tim, dvojka a trojka na italském trhu, budou spolupracovat na realizaci 5G mobilního pokrytí. Operátoři podepsali nezávazné memorandu ve čtvrtek 21. února.

Tim a Vodafone chtějí sdílet aktivní (např. vysílače) i pasivní prvky (např. vysílací stožáry) infrastruktury. V první fázi operátoři zváží podmínky eventuální spolupráce. „Vodafone a Tim hodlají zvážit také možnost sdílet aktivní prvky existujících 4G sítí,“ dodávají zástupci firem. Operátoři by tak mohli spolupracovat na využití optických vláken, tzv. backhaulingu.

Co se týče pasivních prvků, operátoři chtějí prozkoumat možnosti sdílení vysílacích stožárů. Těch má každý operátor zhruba 11 tisíc na celém území Itálie. „Vodafone a Tim zváží podmínky eventuální transakce, která by vložila všech 22 tisíc vysílacích stožárů do jediné firmy,“ uvádí operátoři. Pravděpodobně by došlo k začlenění stožárů Vodafone do společnosti Inwit, která spravuje infrastrukturu Tim. Oba operátoři by na konci transakci měli v Inwit stejnou váhu a společnost by zůstala obchodovatelná na milánské burze.

Vývoj spolupráce bude záležet i na regulačních orgánech. V minulosti neměly regulační orgány v Itálii a v Evropě zásadní problémy se spoluprací operátorů v oblasti pasivních prvků infrastruktury. V oblasti aktivních prvků jsou ale regulátoři více opatrní, protože tak těsné propojení operátorů může vést k omezení konkurence na trhu.

Zdroj: www.telecomitalia.com

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…