Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.10.2016

Vstoupil v platnost nový zákon o veřejných zakázkách

Na začátku října vstoupil v platnost nový Zákon o veřejných zakázkách, který převzal do českého práva několik nových evropských směrnic. Zbrusu nový zákon tak mění pravidla hry v odvětví, kde se každý rok protočí stovky miliard korun.

Limity. Zvyšuje se na 50 miliónů korun hodnota stavební zakázky, pro které nebude nutné uspořádat otevřené výběrové řízení. Pro zakázky v hodnotě do 300 milionů korun nebude povinné svolávat hodnotící komisi. Zákon také podporuje rozdělení zakázek tak, aby byly dostupné i pro malé a střední firmy.

Průběh řízení. Zákon ponechává zadavatelům zakázky poměrně velký prostor, aby si určili průběh samotné soutěže. Ve fázi hodnocení tak bude možné nejdříve vyhodnotit nabídky dle určujících kritérií, a zkoumat podrobněji až ty, které jim vyhoví. Tímto způsobem by se měl ušetřit čas v průběhu vyhodnocování nabídek.

Princip přiměřenosti. Soutěže by se měly nově řídit i principem přiměřenosti. Menší nedostatky v nabídce by tak soutěžící mohl napravit i v průběhu soutěže, zatímco dle staré úpravy byl automaticky vyloučen. Přiměřené by měly být i kvalifikační parametry. Například u ekonomických parametrů by požadavek na nejmenší obrat neměl přesahovat dvojnásobek hodnoty zakázky. Mělo by se tak zamezit tomu, aby zakázky byly šité na míru předvybranému konkurentovi.

Nové druhy soutěže. Zákon upravuje stávající zjednodušenou formu soutěže o veřejnou zakázku a současně, poprvé v české legislativě, počítá se soutěží na dodání inovativního produktu či služby, jež není dostupná na trhu.

Konec blacklistu. Zákon ruší institut blacklistu dodavatelských firem. Zadavatel bude moci vyloučit firmu za předchozí pochybení při výkonu veřejné zakázky svým vlastním odůvodněným rozhodnutím. Firmy budou moci současně dokázat, že odstranily zdroje předchozích pochybení.

Konec zadávacích lhůt. Zadavatel již nebude muset uvádět zadávací lhůtu, neboli lhůtu mezi otevřením nabídek a udělením zakázky. Zadávací lhůta bude povinná jen u soutěží, kde konkurenti skládají jistotu.

Transparentnost. Ze soutěže bude možné vyloučit akciové společnosti bez zaknihovaných akcií. Zahraničním společnostem bude stačit čestné prohlášení o majetkové struktuře.

Více víceprací. Cena jednotlivých úkonů v rámci zakázky se bude moci zvýšit až o 50% a celková cena zakázky až o 30%, aniž by došlo k vypovězení smlouvy. Dle zákona jsou vícepráce v této míře akceptovatelné jen v mimořádných situacích.

Odvolání. Snížil se počet odvolání a stížností, jež jsou v kompetenci ÚOHS. Stížnosti a odvolání u ÚOHS bude také zpoplatněné. Zákon chce zamezit nadužívání stížností ze strany neúspěšných konkurentů, kteří tak zdržovali a znejišťovali proces zadávání veřejné zakázky.

Zdroj: Camic

Zdroj: Pixabay

Loading…