Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.11.2017

Výstava v Praze představuje osmdesát let italského designu

Od 7. do 19. listopadu probíhá v Národní domě na pražském Smíchově výstava Italský design, která představuje historii italské tvorby v oblasti interiéru a nábytku. Výstava ukazuje vývoj italského design v posledních osmdesáti letech. Mimořádný důraz je pak kladen na tvorbu designera Vica Magistrettiho Tu představena putující výstava Svicolando nadace Vico Magistretti, jež tvoří první část pražské expozice. V druhé části je vystavena stovka exponátů, jež ukazují vývoj italského designu od Třicátých let Dvacátého století až do dnešních dnů. „Rozhodli jsme se rozdělit expozici do čtyř časových úseků: Třicátá až Padesátá léta, Šedesátá a Sedmdesátá léta, Osmdesátá a Devadesátá léta a tvorba po roce 2000“, popisuje uspořádání výstavyAlexandra Georgescu z Kogaa Studia, jež celou expozici realizovalo. „Největší výzvou bylo uspořádat výstavu způsobem, který by dokázal zvýraznit exponáty i prostory, ve kterých se expozice koná“, dodává. Výstava je totiž umístěna v reprezentačních sálech Národního domu Smíchov, jež patří k hlavním příkladům pražské secese.

Vůbec poprvé se v Praze koná výstava, jež podává ucelené svědectví o vývoji italského designu v současnosti i nedávné historii. Zásluhu na tom mají také nadace Vico Magistretti a nadace Sartirana Arte. „Naše výzkumné centrum se zrodilo v Osmdesátých letech s cílem vytvořit kolekci stěžejních a nejvíce ikonických výrobků italského designu“, říká Fabrizio Dell’Angelo, spolupracovník ředitele nadace Sartirana Arte, a dodává: „Chceme, aby exponáty z naší kolekce, jež jsou výsledek italské řemeslné i průmyslové tvorby, kolovaly a byly viděny i ve světě. Myslíme si, že Praha má velký potenciál pro recepci italského designu.“

Pořadatelé doufají, že prostřednictvím výstavy české publikum  hlouběji pochopí styl italského designu. „Tato výstava spadá mezi projekty italské diplomacie zaměřené na šíření italského životního stylu ve světě. Prakticky celá italská diplomatická síť ve světě podporuje šíření italské kultury, jazyka, designu, gastronomie a kinematografie“, říká první tajemník Italského velvyslanectví v Praze, Federico Bernardi. Také Alexandra Georgescu si přeje, aby výstava měla tento didaktický rozměr. „V České republice často dochází k nedorozumění ohledně toho, co je italský design a obecně tvorba Made in Italy. Doufám tedy, že tato výstava přispěje k hlubšímu pochopení italského designu“, uvedla.

Výstavu realizovalo Kogaa Studio za spolupráce s Italským velvyslanectvím v Praze, Italským kulturním Institutem, Italsko-českou obchodní a průmyslovou komorou, nadací a museem Vico Magistretti, nadací Sartirana Arte, společností Torino-Praga Invest, členem Italsko-české komory a majitelem Národního domu Smíchov, a společností Perla d’Arte.

 Zdroj: Camic

Zdroj fotografia: Camic

Loading…