Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

17.12.2015

Vznikne italské Crédit Agricole?

Po obtížích čtyř družstevních bank ve střední Itálii, italský premiér Matteo Renzi zvažuje hlubokou reformu této části bankovního sektoru.

Reforma by měla vést k větší centralizaci družstevního bankovního sektoru. Největší družstevní bankovní federace, Credito Cooperativo, v současnosti sdružuje 371 bank, jež mají po celém území Itálie na 4,4 tisíc poboček, což je nejhustší síť bankovních prodejních míst v Itálii. Dle premiéra, takové množství jednotlivých bank vede jen k přemnožení počtu míst ve správní radách a k obtížím v kontrole bankovního sektoru ze strany Italské centrální banky a Komise pro obchod s cennými papíry.

První návrh projektu byl představen v listopadu místopředsedou Credito Cooperativo Alessandrem Azzim. Není však zřejmé nakolik se vláda bude inspirovat modelem představeným Azzim. Premiér by si však podle všeho přál, aby na konci reformy vznikla banka podobná francouzské Crédit Agricole, která také vznikla integrací místních družstevních bank a záložen. Pokud by k tomu došlo, tak by italské Crédit Agricole patřilo společně s UniCredit a Intesa SanPaolo k největším italským bankovním domům.

Bankovní sektor si každopádně nemůže stěžovat na nezájem ze strany Renziho vlády. Ta implementovala do italské práva evropskou směrnici o bail-in procedurách, schválila reformu lidových bank, které se postupně mění na tradiční akciové společnosti, a vynutila si dosti asertivním způsobem výměnu vrcholného managementu polostátní banky Cassa Depositi e Prestiti.

 

Zdroj: lesechos.fr

Zdroj fotografie: Consiglio dei Ministri

Loading…