Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.01.2017

Za co utrácí český stát?

V posledních letech se státní správě daří hospodařit s malým či takřka žádným deficitem. V minulém roce hospodaření státu skončilo dokonce v přebytku. Za co ale státní správa utrácí? Na to se pokusili odpovědět analytici Českého statistického úřadu na základě dat z roku 2015.

Výdaje státní správy představují zhruba  42 procent českého hrubého domácího produktu. Nejvíce stát utrácí za důchody a sociální dávky, jež tvoří 12,6 procent HDP. Druhou nejvýznamnější výdajovou kapitolou je pak zdravotnictví, kam putují prostředky v hodnotě 7,6 procent HDP: Na investice a další výdaje na podporu ekonomiky stát v roce 2015 vynaložil 6,6 procent HDP. „V Česku se masivně dočerpávaly prostředky z evropských fondů,“ vysvětlil silný meziroční růst výdajů v této kapitole Václav Rybáček, ředitel odboru vládních a finančních účtů ČSÚ.

Pod hranicí dvou procent HDP se nachází celá série dalších výdajových kapitol. Výdaje na bezpečnost představují zhruba 1,8 procent HDP, zatímco za kulturu stát utratil 1,3 procent HDP a na ochranu životního prostředí vynaložil 1,1 procent HDP. Výdaje na obranu představují dokonce méně než procento HDP, a jsou tak výrazně nižší, než předpokládá alianční závazek NATO. Za vzdělání vládní instituce utrácí zhruba pět procent HDP.

Struktura výdajů české státní správy se výrazně neodchyluje od té jiných evropských států. Ve srovnání s průměrem EU Česká republika utrácí méně za důchody, sociální dávky a obranu. Ve většině ostatních kapitol jsou výdaje vyšší než ve zbytku EU. To platí například i pro zdravotnictví, vzdělání a kulturu.

 

Zdroj: https://czso.cz/

 

Zdroj fotografie: Archív Vlády ČR

Loading…