Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.06.2017

Začíná generální rekonstrukce Negrelliho viaduktu

Správa železničních dopravních cest (SŽDC) zahájila generální rekonstrukci pražského Negrelliho viaduktu. Opravy potrvají zhruba tři roky.

Rekonstrukce, jež by měla stát zhruba 1,5 miliard korun, výrazně zlepší podmínky provozu na Negrelliho viaduktu. „Po viaduktu se v současné době může jezdit maximálně čtyřicítkou, po rekonstrukci se traťová rychlost zvýší až na 60 km/h. Tím dojde k výraznému zvýšení plynulosti provozu. Moderní zabezpečovací a sdělovací technika zajistí vyšší bezpečnost provozu,“ poukazuje generální ředitel SŽDC Pavel Surý. Opravy se dotknou i vlakového provozu: vlaky na trati z a do Kladna budou ve většině případů končit na dočasné zastávce Vltavská. Na Masarykovo nádraží budou zajíždět pouze rychlíky z a do Děčína.

Negrelliho viadukt byl postaven mezi lety 1846 a 1850 rakouským stavitelem italské národnosti Aloisem Negrellim, který se proslavil mimo jiné projektem na stavbu Suezského průplavu. Viadukt měří zhruba 1100 metrů a  má 87 mostních oblouků. Některé z nich by mohly po rekonstrukci sloužit jako podniky, galerie či obchody. Negrelliho viadukt má být součástí nového vlakového spojení na Letiště Praha. Vzhledem k jeho historické a technické hodnotě byl Negrelliho viadukt prohlášen národní kulturní památkou.

Zdroj: www.szdc.cz

Zdroj fotografie: SŽDC

Loading…