Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.03.2021

Začíná Sčítání 2021 v Česku, poprvé i on-line

Od páteční půlnoci v České republice oficiálně začne sčítání lidu. Poprvé bude možné vyplnit formuláře i na internetu, uvedl Český statistický úřad.

Účast na sčítání je povinná pro všechny obyvatelé České republiky. Od 27. března do 9. dubna bude možné vyplnit formuláře on-line, od 17. dubna do 11. května budou formuláře vyplňovány v papírovém formátu. Výsledky sčítání by měly být známé v prvních měsících příštího roku.

Sčítání lidu se v České republice uskutečňuje každých deset let. V každém ročníku se zkoumaná témata mohou lišit. „V letošním sčítání se otázky týkají už jen těch údajů, které nelze zjistit z administrativních zdrojů,“ uvedli statistici. Významný tématem však zůstává například bydlení. Vyplnění formuláře za celou domácnost by obvykle nemělo zabrat více než půl hodinu.

Sčítání lidu je povinné i pro zahraniční občany, již se nachází na českém území po dobu delší než 90 dnů. „Kromě češtiny je elektronický sčítací formulář dostupný i v sedmi dalších jazycích, konkrétně v angličtině, němčině, polštině, ruštině, ukrajinštině, vietnamštině a romštině,“ uvedl předseda statistického úřadu Marek Rojíček.

Údaje ze sčítání lidu využívá veřejná správa i soukromý sektor. „Pro firmy a živnostníky je sčítání unikátním zdrojem informací pro jejich podnikání,“ dodal Rojíček. Velký zájem o data je například mezi stavebními a realitními firmami.

Elektronický sčítací formulář bude zpřístupněn zde: https://www.scitani.cz/

Zdroj e zdroj fotografie: czso.cz

 

Loading…