Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

02.03.2017

Začínají čtyři dny italského designu v Brně

Od čtvrtka až do neděle probíhá v Brně, Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravské galerie, výstava italského designu s názvem Italian Design Act Folk&Role.

Výstavu a doprovodné akce uvedli na tiskové konferenci italský velvyslanec v Praze a nejvyšší představitelé města Brna a Jihomoravského kraje. „Jsem velmi rád, že mám možnost vidět zde v Brně prvky italského designu, který já vnímám jako jeden z těch vůdčích. Brno se ale v oblasti designu nemá za co stydět. Například Bienále grafického designu patří mezi akce, které už si své místo minimálně v České republice vytvořilo,“ uvedl na konferenci primátor města Brna Petr Vokřál. Spokojenost vyjádřil také hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek. „Při mém uvedení do funkce mě jako první velvyslanec navštívil právě velvyslanec Italské republiky,  se kterým jsme se dohodli, že spolupráce mezi Jihomoravským krajem a Itálií se posune dopředu. Tato výstava je prvopočátkem této nové spolupráce,“ dodal hejtman Šimek.

Design je stále více doma v Brně. „Výstava italského designu  je jen začátkem naší dlouhé mise, během které se proměníme v muzeum designu,“ uvedl k budoucnosti Uměleckoprůmyslového muzea ředitel Moravské galerie Jan Press. Také Itálie se chce v Brně více zabydlet, a to skrze svého nového honorárního konzula, kterým se nedávno stal Pavel Zezula. „Dnešní výstava designu je první iniciativou z mnoha dalších, které by Itálie chtěla prezentovat v Brně do konce roku, aby nabídla brněnským občanům novou perspektivu italské kultury,“ dodal italský velvyslanec Aldo Amati.

Hlavní doprovodné akce výstavy italského designu v Brně proběhnou, v pátek 3.března a v sobotu 4. března. Výstava nechce jen představit výrobky současného italského designu ale především přiblížit práce designérů obecnému publiku. V průběhu dneška a zítřka tak proběhnou semináře a workshopy mladých a uznávaných italských designových tvůrců. Příspěvky se dotknou módního designu, produktového designu, ilustrací a social media designu. Před brněnským publikem vystoupí Andrea Caruso a Alberto Gobbino (zakladatelé designového studia Ciszak Dalmas), Margherita Mazza (zakladatelka studia RitaRita), Alberto Nespoli (zakladatel společnosti Eligo Studio), Aurora Rapalino (partnerka studia ID-Lab) e Vittorio Venezia (zakladatel stejnojmenného designového studia). Kurátorkou výstavy je Alexandra Georgescu z brněnského studia Kogaa.

Výstava  Italian Design Act Folk&Role a doprovodné akce jsou pořádány Italským velvyslanectvím v Praze a Honorárním konzulátem Itálie v Brně, ve spolupráci s Moravskou galerií v Brně, brněnským architektonickým studiem KOGAA, pod záštitou primátora města Brna Ing. Petra Vokřála, ve spolupráci s Jihomoravským krajem, TIC a firmou Nová Mosilana, členem Italsko-české komory.

 

Prezentace výstavy: www.camic.cz

Zde naleznete link na speciální reportáž České televize: www.ceskatelevize.cz

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Magistrát města Brna (Andrea Bratrů Velnerová), Moravská galerie v Brně

Loading…