Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.11.2019

Zahraniční obchod mezi ČR a Itálií roste

Zahraniční obchod mezi ČR a Itálií pokračuje od začátku roku ve svém růstu. Uvádí to údaje zveřejněné Českým statistickým úřad.

V prvních devíti měsících letošního roku se zahraniční obchod mezi oběma zeměmi zvýšil o 1,6%, čímž se celkový obrat přiblížil k deseti miliardám eur. Italský vývoz do České republiky se ale meziročně prakticky nezměnil a zůstal na hodnotě 4,8 miliard eur. Český vývoz do Itálie naopak vzrostl o 2,8% na 5,1 miliard eur. Přebytek ve prospěch České republiky se tak mírně zvýšil na 285 milionů eur.

Vývoj zahraničního obchodu obou států výrazně ovlivňují průmyslová odvětví. Ačkoliv hlavní artikl českého vývozu, silniční vozy, zaznamenal propad o více než 10%, tak jiné oblasti procházely relativně vysokým tempem růstu. Jedná se, například, o stroje pro průmysl, jejichž prodeje se zvýšily o 8,8% na 459 milionů eur, telekomunikační zařízení, jež zaznamenaly růst o 41,1% na 322 milionů eur, či elektrospotřebiče s růstem o 8,1% na 318 milionů eur. Co se týče italského vývozu do ČR, tak se prodeje silničních vozů zvýšily o 3% na 514 milionů eur a současně také rostly prodeje,  například, strojů na zpracování kovů (+5,2% na 65 milionů eur) či elektrospotřebičů (+1,4% na 320 milionů eur). Výrazný růst vykazuje i dovoz italských potravinářských výrobků, jež se zvýšil o 3,6% na 311 milionů eur, a nápojů (+8,2% na 58 milionů eur).

Zdroj: czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…