Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.02.2017

Zahraniční obchod mezi Itálií a Českou republikou se přiblížil hodnotě 12 miliard eur

Rok 2016 byl pro obchodní vztahy mezi Itálií a ČR velice úspěšný. Ukazují to údaje o zahraničním obchodě zveřejněné Českým statistickým úřadem.

Obrat zahraničního obchodu mezi Itálií a ČR dosáhl v minulém roce hodnoty 11,8 miliard eur, což je o 11,6 procent více než v roce 2015. Itálie je tak čtvrtým nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR v Evropě a pátým na světě. Vyššího obratu tak dosahuje jen zahraniční obchod s Německem, Čínou, Polskem a Slovenskem.

„Růst zahraničního obchodu mezi Itálii a ČR je výsledkem dobré práce italských firem v ČR a stále se zvyšujícího zájmu českých firem o italský trh,“ uvedl k údajům předseda Italsko-české obchodní a průmyslové komory Gianfranco Pinciroli. „V posledních letech zahraniční obchod mezi Itálii a ČR stabilně zaznamenává dvouciferní růst. Italským a českým firmám se podařilo navázat velice profesionální a seriózní obchodní vztahy. Velice dobrý vývoj zahraničního obchodu může být také impulzem k tomu, aby italské firmy v ČR více investovaly.“

Silný růst zaznamenal vývoz do Itálie, který se meziročně zvýšil o 16,6 procent na 6,3 miliard eur. Itálie je tak pro české firmy šestým nejvýznamnějším světovým trhem. Dovoz z Itálie se zvýšil o 6,6 procent na 5,5 miliard eur, čímž se Itálie stala pátým největším dovozcem. Předstihli jí jen Německo, Čína, Polsko a Slovensko. Přebytek ve prospěchu ČR dosáhl osm set milionů eur.

I nadále se potvrzuje strategický význam strojírenského a automobilového průmyslu, který realizoval obchodní vztahy mezi Itálií a ČR v hodnotě 5,2 miliard eur, o 13,9 procent více než v roce 2015. Co se týče z dovozu z Itálie, tak mezi velice dynamická odvětví patří elektrospotřebiče a další elektronická zařízení (+19,1%), nábytek (+14%), stroje pro vědecké a výzkumné účely (+12%), ale také dovoz vína (+11%). Ve vývozu do Itálie strmě rostly prodeje tabákového průmyslu (+73,3%), strojů pro průmysl (+34%), automobilů (32,2%) či zařízení pro vědecké a výzkumné účely (+27,1%).

 

Zdroj: ČSÚ

 

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…