Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.08.2020

Zahraniční obchod mezi Itálií a Českou republikou se přiblížil šesti miliardám eur

Objem zahraničního obchodu mezi Itálií a Českou republikou se v prvních šesti měsících letošního roku přiblížil šesti miliardám eur. Ukazují to shodně údaje Českého statistického úřadu a italského Istatu.

Mezi lednem a koncem června objem zahraničního obchodu dosáhl 5,9 miliard eur, což jsou čtyři procenta celého českého zahraničního obchodu. Ve srovnání s rokem 2019 se objem snížil o 13,4 procent. V prvních dvou měsících roku objem obchodu rostl, od března do května byl pak vývoj silně poznamenaný epidemií Covid-19. V červnu se objem vrací k hodnotě jedné miliardy eur za měsíc. V prvním pololetí se italský vývoz do ČR snížil na 2,8 miliard eur, český vývoz pak na 3,1 miliard eur.

Jediný makrosektor, který zaznamenal růst, představuje vývoz potravin, nápojů a tabákových výrobků, který dosáhl objemu cca 600 milionů eur. Výrazný růst zaznamenal i vývoz počítačů a elektronických a optických zařízení, který se zvýšil na 585 milionů eur. Klíčový sektor strojů a dopravních prostředků pak klesl o 17,7 procent na 2,5 miliard eur.

Zdroj: czso.cz, Istat

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…