Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.02.2022

Zahraniční obchod mezi Itálií a Českou republikou se zvýšil na bezmála 15 miliard euro

Zahraniční obchod mezi Itálií a Českou republikou zaznamenal velmi pozitivní rok. Ukazují to údaje Českého statistického úřadu.

Obrat zahraničního obchodu se v roce 2021 přiblížil 15 miliardám eur. Ve srovnání s rokem 2020 tak byl o zhruba pětinu vyšší. Jedná se o rekordní údaj v historii obou zemí. Ve srovnání s hodnotami před pandemií se obrat zvýšil o 1,6 miliardy eur.

Poprvé po mnoha letech je saldo obchodu kladné pro Itálii. Její vývoz do České republiky se zvýšil zhruba o čtvrtinu na 7,56 miliardy eur. Prodeje českého zboží do Itálie vzrostly o 14,5 procent na 7,4 miliardy eur.

V českém vývozu má i nadále silné postavení kategorie strojů a dopravních prostředků, která zaznamenala růst o deset procent na 3,6 miliardy eur. Zatímco prodeje strojů pro průmysl se zvýšily o více než třetinu, vývoz osobních automobilů stagnoval na úrovni z předloňského roku. Kategorie strojů a dopravních prostředků zaznamenala dobrý růst o deset procent i na italské straně a dosáhla hodnoty 2,8 miliardy eur.

Zdroj: czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…