Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.05.2019

Zahraniční obchod mezi Itálií a ČR je stabilní

Po mnoha letech silného růstu zaznamenal obchod mezi Itálií a Českou republikou lehký pokles. Ukazují to údaje za první čtvrtletí letošního roku zveřejněné Českým statistickým úřadem.

V prvním čtvrtletí letošního roku se objem zahraničního obchodu mezi Itálií a Českou republikou meziročně mírně snížil na 3,3 miliardy eur. Na poklesu se nejvíce projevil dovoz italského zboží do ČR, jež se snížil o 2,6 procent na 1,5 miliardy eur. Naopak český export do Itálie zůstal ve srovnáním s rokem 2018 prakticky beze změny na 1,7 miliardy eur. Přebytek zahraničního obchodu ve prospěch ČR dosáhl 160 milionů eur.

Italský export do ČR nejvíce ovlivnila strojírenská odvětví a prodeje automobilů a dopravních prostředků. Další menší odvětví naopak zaznamenala výraznější růst: jedná se například o kovozpracující stroje, nábytek či víno. Co se týče českého exportu, prodeje strojů pro průmysl se zvýšily o deset procent, zatímco vývoz automobilů klesl o sedmnáct procent. Nejvýrazněji ale rostl vývoz zařízení pro telekomunikace, a to o 75 procent na 134 milionů eur.

Zdroj: www.czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…