Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

21.06.2017

Zákon roku 2016: vyhrála otevřená data

Podnikatelé si zvolili nejlepší zákon, který vstoupil v platnost v loňském roce. Ve středu 21. června byly vyhlášené výsledky soutěže Zákon roku, kterou pořádá advokátní kancelář Amburz&Dark Deloitte Legal, člen Italsko-české komory.

První místo v hlasování obsadila se čtvrtinou vyjádřených preferencí novela zákona o svobodném přístupu k informacím. Novela zavádí pro státní správu povinnost zveřejňovat údaje z veřejných rejstříků a evidencí ve strojově čitelnému formátu. Vzniká tak první soubor veřejných open dat, která budou využitelná pro kvantitativní analýzy typu big data. „Výsledky napovídají, že čeští podnikatelé budou vědět, jak online přístup k veřejným rejstříkům ve strojově čitelném formátu proměnit svou inovativností v něco nového a prospěšného,“ uvedl předseda nominační rady soutěže Tomáš Babáček, partner advokátní kanceláře Ambruz&Dark Deloitte Legal.

Poněkud překvapivě, druhé místo v soutěži obsadil zákon, jež zavedl Elektronickou evidenci tržeb a rozšířil ji i na maloobchod. Podle podnikatelů zákon posloužil k narovnání podmínek na trhu. Na třetím místě se umístily shodně se šestnácti procenty hlasů zákon o veřejných zakázkách, který má zjednodušit proces zadávání, a novela nového Občanského zákoníku, jež opravila některé nedostatky původního znění zákoníku.

Zdroj: www.zakonroku.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…