Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

21.12.2018

Zálohovaný systém PET láhví pomůže cirkulární ekonomice

Nový zálohovaný systém PET láhví by měl pomoci české cirkulární ekonomice. Ukazují to předběžné výsledky studie, kterou si zadala skupina Karlovarské minerální vody, jež je členem Italsko-české komory.

 Podle prvních výsledků studie, zálohovaný systém by mohl citelně zvýšit míru i efektivitu recyklace plastů. V současné době se do procesu recyklace dostane zhruba sedmdesát procent PET láhví, ale jen 55 procent jich opravdu postoupí recyklaci. S novým systémem by se měly míry zvýšit na devadesát procent láhví, jež vstoupí do systému, a osmdesát procent skutečně z recyklovaných láhví. Zvýšit se má i kvalita procesu: dnes se z láhví vyrábí fakticky materiály “na jedno použití” pro textil či pleny, v budoucnosti by z PET láhví měly vzniknout recyklací další PET láhve.

S iniciativou ohledně zálohovaného systému přišla na začátku roku skupina Karlovarské minerální vody. Výsledky zadané studie, kterou zpracovává VŠCHT a Institut pro cirkulární ekonomiku INCIEN, by měly být známé na konci ledna příštího roku. „Jakožto lídr na trhu přírodních minerálních vod jsme se rozhodli zaměřit na podporu životního prostředí a místní cirkulární ekonomiky a usilujeme o uzavření smyčky oběhového hospodářství v oblasti PET. Jedná se o hodnotný materiál, který by rozhodně neměl být na jedno použití,“ dodává generální ředitel skupiny Alessandro Pasquale.

Zdroj: www.kmv.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…