Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

17.05.2015

Zápisy do obchodního rejstříku nově možné i u notáře

V pátek 15. května byl spuštěn nový elektronický systém zápisu údajů do některých veřejných rejstříků. Systém vytvořilo ministerstvo spravedlnosti společně s Notářskou komorou ČR.

Díky novému elektronické systému budou moci notáři provádět přímo zápisy do celé řady veřejných rejstříků, včetně toho obchodního. Nový systém by tak podnikům a podnikatelům měl přinést celou řadu úspor a zrychlení procedury. Například založení nové akciové společnosti (první zápis) bude stát u notářů osm tisíc korun, zatímco u soudu bylo nutné zaplatit dvanáct tisíc. Významné úspory budou i při zakládní společnost s ručením omezenými či při změně údajů již zapsaných v rejstřících.

Skrze nový elektronický systém bude možné provádět zápisy kromě Obchodního rejstříku také do spolkového rejstříku, do nadačního rejstříku, do rejstříku ústavů, do rejstříku obecně prospěšných společností a do rejstříku společenství vlastníků jednotek. “Se zavedením online zápisů se původně počítalo již v souvislosti s účinností nového občanského zákoníku od začátku roku 2014, ministři minulých vlád však ‚pozapomněli‘ vytvořit související legislativní normy a IT řešení,” dodává ministr spravedlnosti Robert Pelikán. “Notářská komora nám pomohla nastavit a zprovoznit velice účinný nástroj, díky kterému bude například možné založit novou obchodní společnost výrazně jednodušeji a rychleji než doposud, navíc s nižšími náklady a bez rizik spojených s čekáním na vyřízení věci u soudu.”

 

Zdroj: portal.justice.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…