Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

24.08.2016

Zemětřesení zničilo městečko, které dalo jméno těstovinám spaghetti all’amatriciana

Zemětřesení, jež postihlo v noci na středu 24. srpna střední Itálii a vyžádalo si mnoho desítek obětí na životech, se těžce dotklo i tradiční italské gastronomie.

K nejvíce postiženým obcím totiž patří i městečko Amatrice, které dalo jméno jedné z nejznámějších úprav italských těstovin, spaghetti all'amatriciana. Ačkoliv si mnozí myslí, že se jedná o typicky římský recept, tak kořeny tohoto receptu sahají právě do této oblasti na pomezí Lazia a Abruzza. Recept se pak rozšířil díky emigraci obyvatel městečka Amatrice a okolí do italského hlavního města.

Právě tato tragická shoda okolností dala vzniknout solidární kampani, kterou vymyslel food blogger Paolo Campana. Ten navrhl, aby z každých spaghetti all'amatriciana zkonzumovaných v restauraci byly odvedeny dvě eura na obnovu tohoto historického městečka, které se mohlo pochlubit i několika velice zachovalými románsko-gotickými chrámy. Právě o tomto víkendu v ulicích Amatrice měla proběhnout oslava věnovaná tomuto tradičnímu pokrmu. Jak ale sdělil starosta městečka, zhruba tři čtvrtiny domů v obci bylo vážně poškozeno zemětřesením a v sutinách našlo smrt přes padesát osob.

 

Zdroj: http://www.ansa.it

Zdroj fotografie: Wikimedia

Loading…