Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.04.2017

Ziskovost zahraničních investicí v ČR dosáhla nového rekordu

Ziskovost zahraničních investic v ČR dosáhla nového rekordu. Ukazují to údaje zveřejněné Českým statistickým úřadem.

Zahraniční investice v ČR v loňském roce vygenerovali investorům příjmy v hodnotě 398 miliard korun, což představuje zhruba 8,4 procent hrubého domácího produktu. Jen na dividendách bylo zahraničním investorům vyplaceno kolem 288 miliard korun. Celkové saldo se zahraničím bylo tak pro Českou republiku v deficitu zhruba 293 miliard korun.

Naopak míra zisku všech podniků v ČR lehce klesá. Míra zisku v loňském roce klesla o 1,2 procent na 50,2 procent. Ziskovost firem je pod tlakem zvyšujících se mzdových nákladů. Ziskovost českých firem ale stále zůstává ve srovnání s evropským průměrem o deset procent vyšší. Míra investic také lehce klesla, a sice o 0,4 procent na 28,1 procent. V průběhu roku se ale tempo investic zvyšovala: v druhém čtvrtletí se míra investic propadla na 26,1 procent, na konci roku se však již dostala na 30,7 procent.

Ekonomičtí vítězové loňského roku tak byly domácnosti, jejichž disponibilní příjem se zvýšil o 3,1 procent. Průměrný příjem ze zaměstnání vzrostl o 3,4 procent na 28 386 korun měsíčně. Díky růstu příjmů se také lehce zlepšila míra úspor, která dosáhla 12,1 procent, míra investic domácností, která vzrostla na devět procent.

 

Zdroj: www.czso.cz

Zdroj fotografie:Pixabay

Loading…