Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

03.04.2018

Zisky ze zahraničních investic v ČR rostou

Ziskovost zahraničních investic v ČR zůstává dobrá. Ukazují to údaje zveřejněné v sektorových účtech Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Dle údajů ČSÚ, zahraniční investice v ČR vyprodukovaly v loňském roce zisky v hodnotě 421 miliard, ze kterých 151 miliard korun tvoří reinvestované zisky. Jedná se o něco lepší výsledek než v roce 2016, kdy zisky ze zahraničních investic zůstaly těsně pod hranicí 400 miliard korun. Údaje jsou v souladu s vysokou úrovní míry zisku českých nefinančních podniků, jež však v loňském roce lehce klesla, a to o jedno procento, na 49,4 procent. „Důvodem snížení míry zisku byl rychlejší růst mzdových nákladů, které vzrostly meziročně o 8,4 procent,“ uvádí zpráva z ČSÚ.

Zvýšení mzdových nákladů se pozitivně promítlo do reálných příjmů českých domácností. Průměrný reálný příjem domácností na obyvatele vzrostl o 3,9 procent na více než 24 tisíc korun. Zvýšení příjmů vedlo k růstu spotřeby, a to o 4,6 procent, zatímco míra úspor lehce klesla a míra investic zůstala bez  výraznější změny.

Český statistický úřad také zrevidoval svou předchozí prognózu růstu českého hrubého domácího produktu. Ten v roce 2017 vzrostl o 4,6 procent, zatímco předchozí odhady mluvily o zvýšení o 4,5 procent.

Zdroj: www.czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…