Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

31.08.2021

Zotavení v druhém čtvrtletí posílily spotřeba a investice

Zotavení české ekonomiky v druhém čtvrtletí roku výrazně podpořily spotřeba domácností a investice. Ukázal to druhý odhad vývoje HDP Českého statistického úřadu.

Ve srovnání s loňským rokem se hrubý domácí produkt v druhém kvartálu zvýšil o 8,2 procenta, ve srovnání s předchozím čtvrtletím pak vzrostl o jedno procento. „Rozvolnění protiepidemických opatření umožnilo domácnostem více utrácet za služby a zboží zejména dlouhodobé trvanlivosti,“ uvedl Vladimír Kermiet ze statistického úřadu. Spotřeba domácností se meziročně zvýšila o 7,4 procenta, ve srovnání s prvním kvartálem pak o 6,5 procenta. Objem mezd vykázal silný meziroční růst o více než 14 procent.

K meziročnímu zvýšení HDP přispěly i investice, jež se zvýšily o 1,5 procenta. Rostly hlavně investice do rezidenčních nemovitostí a dopravních prostředků. V průmyslu se výrazně zvýšila, bezmála o pětinu, vytvořená hrubá přidaná hodnota. Pozitivní vývoj s růstem o devět procent zaznamenalo také odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství.

zdroj: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/tvorba-a-uziti-hdp-2-ctvrtleti-2021#_ftn3

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…