Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

01.08.2017

Zvýšení cen na realitním trhu začíná být citelné

Ceny rezidenčních nemovitostí v ČR zaznamenaly nejsilnější růst v celé Evropské Unii. Uvádí to Eurostat.

Dle údajů Indexu cen nemovitostí Evropského statistického úřadu, se ceny rezidenčních nemovitostí v ČR zvýšily v první čtvrtletí letošního roku o 12,8 procent, což je nejvyšší údaj v celé EU. Ceny tak zrychlily ve srovnání s koncem loňského roku, kdy zaznamenaly růst o jedenáct procent. V sousedních zemích ceny nemovitostí rostly pozvolněji: v Polsku se zvýšily o 3,3 procent, na Slovensku o 3,8 pct, v Rakousku o 4,8 pct a v Německu o 5,1 pct. „Ceny nových nemovitostí v ČR jsou nyní zejména kvůli klesající zásobě developerských projektů a volných bytů k prodeji výrazně vyšší než v sousedním Polsku nebo v Maďarsku. Zároveň máme v evropském porovnání relativně nízké mzdy”, okomentoval situaci Petr Hána, manažer oddělení nemovitostí v Deloitte.

Dostupnost bydlení v osobním vlastnictví se snížila, protože ceny nemovitostí rostly výrazně rychleji než platy. Podle zprávy Property Index agentury Deloitte, v ČR je nutné k zakoupení bytu o rozměru 70 metrů čtverečních téměř jedenáct let průměrného platu. Jedná se o nejvyšší údaj v Evropě, v ostatních zemích stačí, většinou, pět až osm let průměrného platu. Cena za metr čtvereční v ČR dosáhla 2025 euro, což je téměř dvojnásobek než v Polsku a dochází tak ke konvergenci s Rakouskem (2572 euro za metr čtvereční).Nejvyšší ceny jsou tradičně v Praze, kde metr čtvereční v průměru stojí přes 2300 euro.

Nerovnováhu mezi růstem cen bytů a platy zatím vyvažují velice nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů. Průměrný úrok v loňském roce dosáhl 1,77 procent, a byl tak nejnižší mezi evropskými zeměmi sledovanými agenturou Deloitte. Celkový objem hypotečních půjček v ČR dosahuje zhruba 38 procent disponibilního příjmu českých domácností. Údaj se tak situuje do nižší poloviny evropského srovnání.

Zpráva Eurostato: ec.europa.eu

Zpráva Property Index agentury Deloitte: www2.deloitte.com

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…