Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.06.2017

Apulie ovládla osmý ročník Italian Wine Emotion

Ve středu 7. června proběhl v Paláci Žofín v Praze osmý ročník Italian Wine Emotion, hlavní výstavy věnované výlučně italským vínům v ČR, kterou pořádá Italsko-česká obchodní a průmyslová komora.

Akce si zachovala formát, který se osvědčil v předchozích ročnících. Popoledni proběhl specializovaný seminář na víno Primitivo di Puglia, kterého se zúčastnilo přes čtyřicet osob z řad odborné veřejnosti. Seminář vedl pan Vincenzo Scivetti, docent, expert na víno Primitivo a předseda sommeliérské organizace ONAV v regionu Apulie. Odpoledne byla zahájena B2B část akce, které se zúčastnilo přes sto dvacet českých obchodníků. Večer se pak akce otevřela i osobnostem z business komunity a zástupcům italských a českých institucí.

Letošního ročníku se zúčastnilo 34 vystavovatelů z devíti italských regionů. Mimořádně silná účast byla z regionu Apulie, odkud přijelo díky spolupráci s krajem Apulie a regionálním Svazem hospodářských komor UnionCamere Puglia dvanáct vinařských podniků. „Nejznámější odrůdou z regionu Apulie, a to také na mezinárodní úrovni, je Negramaro společně s Primitivem a vínem Nero di Troia,“ popisuje Vincenzo Scivetti. „Ovšem nabídka vín z tohoto regionu je daleko širší. Apulie má dlouho tradici ve výrobě růžových vín, jejichž prodeje se v posledních pěti letech prakticky zdvojnásobily. V poslední době se pozornost zaměřila také na menší místní odrůdy jako Sussumaniello, Ottavianello, Malvasia Nera a další. Apulie také dokázala odpovědět na rostoucí poptávku po šumivých vínech a nabízí i dezertní vína.“

Osmý ročník představil i několik novinek. Poprvé se Italian Wine Emotion zúčastnily vinařské podniky z kraje Molise, jež přivezly do Prahy vína z místní odrůdy Tintilia. „Jedná se o odrůdu, která před dvaceti lety téměř vymizela, ale dnes jsme ji znovu objevili a zaznamenáváme s ní i mezinárodní ohlas,“ uvádí Michele Travaglini z vinařství Tenuta Martarosa. Akce posílila i své zaměření na olivový olej, a to díky značce Oliviamo. Na Italian Wine Emotion byly představeny oleje z nabídky přítomných vinařských podniků a také jeden výrobce zaměřený výlučně na olivový olej, taktéž z kraje Apulie, která je nejvýznamějším výrobcem olivového oleje v Itálii.

Celkové hodnocení osmého ročníku je dle Andrey Kunové, Project manager - Food & Tourism Italsko-české komory a koordinátorky akce, pozitivní. „Letošní ročník byl ve znamení mnohých novinek díky účasti nových regionů  a díky novým projektům, jež se zaměřily na odvětví, často spjatými s výrobou vína, například právě na výrobu olivového oleje. Akce také zareagovala na rostoucí zájem ze strany českých zákazníků o vína z jižní Itálie. Přítomné však byly i významné vinařské regiony ze střední a severní Itálie, takže Italian Wine Emotion nabídl jako vždy širokou škálu velmi různorodých vín. Čeští odborníci a obchodníci projevili o nabízená vína velký zájem a jejich odezva byla velice dobrá. Máme radost, že některé italské podniky se Italian Wine Emotion účastní již několikátým ročníkem po sobě, což dokazuje jejich spokojenosti s touto akcí,“ shrnuje výsledky letošního ročníku Andrea Kunová.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Studio Adam-Costey

Loading…