Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.03.2017

Apulie představí v Praze své potravinářské výrobky

Ve středu 15. března, proběhla na Italském velvyslanectví v Praze prezentace projektu Puglia Experience. Projekt je pořádán Italsko-českou obchodní a průmyslovou komorou v rámci projektu Známka italské pohostinnosti ve spolupráci s krajskou samosprávou regionu Apulie, svazem regionálních komor UnionCamere Puglia, pražským hotelem Perla.

Prezentace projektu byla zahájena pozdravem italského velvyslance v České republice, Alda Amatiho, který připomněl krásnou krajinu regionu Apulie a rozmanitost tamní regionální gastronomie. „Doufám, že brzy budete mít možnost zajet do Apulie a ochutnat tam jejich výborné pokrmy,“ uvedl velvyslanec. Podobně laděný byl i pozdrav předsedy Italsko-české komory, Gianfranca Pinciroliho, dle kterého „je Apulie bohatá na fantastické potraviny.“

Že se nejednalo jen o zdvořilostní slova, záhy ukázala prezentace hlavních odvětví potravinářské produkce v regionu Apulie. Kraj se může pochlubit významným vinařským odvětvím, a to také díky zhruba třiceti oblastem, kde se vyrábí vína s chráněným označením původu. Dalšími výraznými sektory je pěstování a zpracování tvrdé pšenice či zpracování mléka a produkce čerstvých či málo zralých sýrů, jako burrata a cacioricotta. Královnou potravinářství v regionu Apulie je však výroba olivového oleje, která se může spolehnout na pět typů olivových olejů se známkou chráněného původu. „Zhruba 35 procent celkové italské produkce olivového oleje pochází z Apulie,“ podtrhl význam regionu zástupce UnionCamere Puglia Matteo Dusconi. Kvalitní zemědělská výroba navíc stimuluje i další sektory, například turismus. „Jsme si totiž dobře vědomi toho, že potraviny a území, kde vznikají, jsou neodlučitelné, nejen kvůli klimatickým a zemědělským podmínkám, ale i díky výrobním tradicím.“ dodal krajský radní regionu Apulie pro zemědělské záležitosti, Leonardo di Gioia.

Akce se zúčastnili také zástupci českých institucí, mezi nimiž náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Koliba a ředitel Potravinářského odboru Ministerstva Zemědělství Jindřich Fialka.

Projekt Puglia Experience spočívá v cyklu čtyř odborných seminářů, během nichž budou potraviny z Apulie podrobně představeny české odborné veřejnosti. „Jedná se o nový formát podpory italských výrobků, jež se zakládá na větší znalosti základních charakteristik potravin a na posílení těchto vědomostí u profesní veřejnosti,“ uvedl k projektu generální tajemník Italsko-české komory, Matteo Mariani. Hlavním cílem kurzů je tudíž zvýšit znalost produktů z regionu Apulie především v  oboru ho.re.ca a retail. A  poskytnout tak podnikatelům a dalším profesionálům nástroje a vědomosti k tomu, aby byli schopni rozeznat ty pravé a kvalitní produkty od těch méně kvalitních. „V ČR je mnoho italských restaurací, jež nejsou někdy schopny představit svým zákazníkům suroviny, které používají. Dalším velkým problémem jsou samozřejmě napodobeniny italských potravin, s tím se velice potýkáme například u olivového oleje nebo některých sýrů,“ dodala Andrea Kunová,  Project manager Food & Turism Italsko-české komory a koordinátorka projektu.

Semináře se zaměřují na čtyři nejvýznamnější oblasti potravinářství v regionu Apulie, a sice víno, tvrdou pšenici, sýry a olivový olej. První setkání proběhlo v úterý 14. března v pražském hotelu Perla. Ostatní kurzy proběhnou s týdenní kadencí v průběhu měsíců březen a duben.

 

Zdroj: Camic

Zdroj Fotografie: Camic

Loading…