Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

12.11.2018

Bohatství italských domácností vzrostlo na více než deseti tisíc miliard eur

Celkové bohatství italských domácností se drží nad hodnotou deset tisíc miliard eur. Ukazuje to analýza zveřejněná Italskou centrální bankou.

Italské domácnosti drží realitní aktiva v celkovéhodnotě 6.300 miliard eur. Rozsah realitní aktiv historicky určuje těsný vztah Italů k vlastnictví domů a bytů, ve kterých žijí. „Váha financí v ekonomii v posledních sedmdesáti letech ale výrazně vzrostla: odhaduje se, že v roce 1950 bylo realitní bohatství domácností devětkrát vyšší než to finanční. Od té doby ale tento rozdíl klesa,“ uvádí zpráva centrální banky. Na začátku tohoto století dokonce hodnota finačních aktiv překonala hodnotu vlastněných realit. V posledních letech však reality dobyly nazpět své prvenství: finanční aktiva domácností tak činí 4.400 miliard eur. Celkové bohatství očištěné od pasiv italských domácností je 8,5krát vyšší než celkový roční disponibilní příjem.

Výrazná podíů finančních aktiv v hospodářství je patrný i na skladbě finančních aktiv držených italskými domácnosti. První skupinou jsou vklady na účet a oběživo, jehož váha v posledních letech klesala a v současnoti činí zhruba 31 procent všech finančních aktiv. Ještě prudší pokles zaznamenaly dluhopisy, již tvoří méně než devět procent všech finančních aktiv domácností, což je historické minimum. Na historicky nejvyšším údaji se naopak nachází investice do penzijních a pojistných produktů, jež dnes tvoří téměř čtvrtinu celého finančního bohatství domácností. Obdobnou váhu mají akcie a podíly v kapitálu obchodních společností: hlavní skupinu ale v tomto případě tvoří kapitál držený v rodinných firmách. Bez větších změn pak zůstal podíl investičních fondů. „Italské portfolio finančních aktiv se tak silně podobá tomu španělskému a o něco méně tomu německému, silné rozdíly ve skladbě ale i nadále panují ve srovnání s Velkou Británií a Spojenými státy,“ dodává zpráva Italské centrální banky.

Celá zpráva: www.bancaditalia.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…