Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

14.09.2016

Brembo oslavila svých pět let v Ostravě

Výrobní aktivity italské skupiny Brembo v ČR již fungují v plném režimu. V roce 2015 česká dceřiná společnost poprvé dosáhla významného čistého zisku. V sobotu 3. září pak společnost oslavila svých prvních pět let působení v ČR Dnem otevřených dveří výrobního závodu pro rodinné příslušníky zaměstnanců a přátele firmy. Na téma jsme mluvili se Simonem Memeo, Country Managerem Brembo pro ČR.

 V roce 2015 se prodeje Brembo Czech zvýšily zhruba o 25%. Jaké jsou důvody tohoto růstu? A bude růst pokračovat i letos?

 Vstup na trh nových modelů BMW série 7, Mercedesů třídy C,G a S a Alfy Romeo Giulia společně s celkovým růstem prémiového segmentu automobilového trhů podpořily růst našich prodejů. Tento růst jsme ale v naší průmyslové strategii předvídali. I díky novým investicím uskutečněným v druhé polovině roku 2014 jsme dokázali uspokojit poptávku tohoto velice náročného segmentu trhu. V prvním pololetí letošního roku jsme zaznamenali podobnou míru růstu jako v roce 2015 a stav objednávek tento růst příjmů potvrzuje. Co se týče vývoje v příštích měsících, jsme mírně optimističtí.

 V loňském roce  česká dceřiná společnost zaznamenala poprvé od roku 2011, kdy Brembo začala investici v ČR, „významný čistý zisk“. Jste spokojení s finančním vývojem vaší investice?

 Finanční výkon je v souladu s naší průmyslovou strategii, ba je dokonce o něco lepší. Takže s dosaženými výsledky jsme spokojení. Jsme tak velice rádi, že jsme se v letech 2009/2010 rozhodli investovat v ČR.V Ostravě jsme tak vytvořili první továrnu s vertikální výrobou hliníkových brzdících systémů.

 V loňském roce jste také přijali 180 nových zaměstnanců. Celkově tak zaměstnáváte zhruba 1150 lidí. Pocítili jste hojně diskutovaný problém nedostatku kvalifikované pracovní síly? A zvýšila blízkost Polsku a Slovensku dostupnost této pracovní síly?

 Kvalifikovaná pracovní síla je naprosto zásadní ve výrobě brzdových systémů. Proto jsme vývoji na českém pracovním trhu věnovali mimořádnou pozornost. Teď jsme dosáhli plného stavu a pracujeme na tom, aby se ustálily kompetence našich kmenových zaměstnanců. V roce 2015 jsme také navázali vztahy s místní samosprávou a univerzitami, abychom vytvořili profesní kompetence, na které se můžeme obrátit v případě, že to budeme potřebovat.  V posledním čtvrtletí loňského roku jsme také začali zaměstnávat osoby z blízkého okolí České republiky. Dnes tak deset procent našich zaměstnanců tvoří Poláci a máme i menší počet zaměstnanců původem ze Slovenska (dvě až tři procenta).

 Brembo Czech se specializuje na výrobu brzd pro značky působící na prémiovém segmentu trhu, jež často pochází z Německa. Představuje tak Německo, kde růst těchto automobilů rychle roste, váš hlavní trh?

 V obecné rovině je hlavním naším trhem evropský prémiový segment vozů. Německo, kde sídlí mnoho našich klientů, tak je v jisté míře hlavní naším trhem. Chtěl bych však zmínit i anglický trh, kde spolupracuje s Range Roverem, a italský trh, kde právě začaly prodeje nové Alfy Giulia.

 Brembo Czech se rozhodla svůj výrobní závod v průmyslové zóně Ostrava – Hrabová pronajmout. Jste spokojení s touto volbou?

 Rozhodutí společnosti CTP umístit závod do průmyslové zóny se ukázala jako správná. Jsme spokojeni, že můžeme spolupracovat s důvěryhodným partnerem, jež má velkou zkušenost na evropské úrovni.

 

Loading…