Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

29.04.2021

Capalbo: “Dopad pandemie na sportovní události”

Epidemie covidu-19 silně dopadla i na svět sportovních událostí, který musel odložit své akce a často změnit i jejich podobu. Na nastalou situaci zareagovala i společnost Prague International Marathon, člen Italsko-české komory. Pod svou značkou RunCzech společnost spustila nový druh akcí. Mluvili jsme o tom s Carlem Capalbem, předsedou organizačního výboru.

 

Tradiční pražský maraton byl odložen z poloviny května na podzim. Na konci května se ale poběží nový druh závodu The Battle of the Teams. O co se jedná?

The Battle of the Teams je nový druh závodu, který silně inovuje formát maratonu. Běhu se účastní čtyři týmy s osmi profesionálními atlety, z nichž šest je nasazených a dva v jsou v rezervě. Každý tým bude mít vlastního sponzora jako Volkswagen či Mattoni 1873, kapitána vybraného mezi sportovními celebritami a charitativní organizaci, kterou podpoří. Týmy budou hodnoceny na základě bodového hodnocení, které se bude odvíjet od osobního rekordu každého závodníka, a nejen podle toho, kdo doběhne první. Tím se závod stává zajímavým i pro atlety, již by jinak neměli moc šancí vyhrát. Závodu se zúčastní i čeští běžci, což snad přitáhne i zájem místního publika. Start bude na Karlově mostě a konec závodu na Staroměstském náměstí. Další běžci se fyzicky nemohou zúčastnit závodu, ale od 3. do 31. května se na něm mohou podílet skrze formát Volkswagen Prague Virtual Maraton.

 

Mohou se příznivci přijít podívat na běh do ulic? 

To bohužel možné nebude a všechny naše příznivce a milovníky běhu prosíme, aby se dívali na televizní přenos.

 

V posledním roce jste spustili různé digitální formáty. Je to jen přechodným řešením nebo nové druhy běhu zůstanou i po epidemii? 

Všiml jsem si, že lidé zareagovaly na situaci, která vznikla v loňském roce, dvěma způsoby. Někteří se stáhli do svého bezpečného prostoru, do „boudy“. My a další jsme se rozhodli zareagovat. Nové formáty se nerozplynou. Věřím, že v budoucnosti se budou pořádat hybridní akce – závody s osobní přítomností tisíců běžců a s virtuální účastí desítek skupin. Tento nový druh závodu představuje nejsilnější inovaci našeho sportu za poslední desetiletí. A my jsme mezi strůjci této významné změny.

 

V posledních měsících se hodně debatuje o sportovních aktivitách pro děti a teenagery. RunCzech má projekty i v této oblasti? 

Ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v Praze jsme spustili projekt Pryč ze židle!, který se zaměřuje na střední školy. Díky této iniciativě mohou studenti registrovat kilometry, které zaběhly, na účet své školy a pak závodit s dalším školami. Iniciativou chceme podpořit zdravý a aktivní životní styl mezi dospívajícímu, kteří strávili většinu školního roku na distanční výuce. Škola, která vykáže nejvíce uběhnutých kilometrů, dostane odměnu.

 

Představili jste provizorní kalendář s pražským maratonem přesunutým na říjen. Je zájem o běžecké závody? A jaká je pravděpodobnost, že se závody skutečně uskuteční? 

Jeden z mála pozitivních údajů za poslední rok je ten, že zájem o běh se výrazně zvýšil. Jsem si jistý, že až bude možné pořádat závody v plném rytmu, tak poptávka po účasti překoná úroveň před epidemií. My pracujeme na tom, aby se oznámené závody uskutečnily. Kalendář je provizorní, ale domníváme se, že se akce uskuteční za fyzické účasti běžců. A připravujeme se i na příští rok, který má dvě významná výročí spojená s Emilem Zátopkem, který byl u organizace našeho prvního pražského maratonu. Bude to 100 let od jeho narození a 70 let od Olympijských her v Helsinkách, kde společně s manželkou Danou vyhráli čtyři zlaté medaile.

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: RunCzech

Loading…