Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

27.01.2016

Cena Bonatto Minella se představuje v Praze

Třetí ročník umělecké ceny Carlo Bonatto Minella dostal mezinárodní rozměr. Kromě výstav v Itálii a Londýně, cena představuje umělecká díla svých finalistů také v Praze. Až do 14. února tak lze navštívit výstavy otevřené v galeriích NoD a Art-Salon-S ve známém Tančícím domě. Kurátory výstav jsou Jiří Machalický a Barbora Maštrlová.

V průběhu druhého ročníku se této umělecké ceně dostalo velkého mediálního ohlasu, protože v čele poroty zasedal známý italský kritik umění Vittorio Sgarbi. “Umělci ocenění v průběhu prvního a druhého ročníku pak dostali i další umělecké ceny, což dokazuje, že naše poroty mají schopnost rozpoznat mladé talentované umělce,” říká Karin Reisová, jednatelka Chiono Reisová Gallery, člen Komory, a také předsedkyně poroty třetího ročníku ceny. “Rozhodla jsem, že od tohoto ročníku zůstanu předsedkyní poroty, abych zaručila kontinuitu této umělecké soutěže. Obměna dalších členů poroty však zaručí, že náš pohled na to, co se děje v umění, zůstane čerstvý.”

Umělecká cena je věnována Carlovi Bonatto Minella, piemontskému malíři z 19. Století. “Carlo Bonatto Minella patřil k nejdůležitějším umělcům své generace a studoval na Albertinské akademii v Turíně,” dodává Karin Reisová. “Bohužel zemřel velice mladý, ve věku 23 let. Deset let po jeho úmrtí byla na Biennále v Benátkách uspořádaná retrospektiva jeho děl, a následovně padl do naprostého zapomnění. Tato cena, věnovaná začínajícím umělcům, tak chce vyzdvihnout odkaz tohoto velkého malíře.”

Není tak náhodou, že téma každého ročníku této umělecké ceny je inspirováno jedním z 29 děl dokončených tímto mladým piemontským malířem. “Tématem letošního ročníku jsou limity a nechali jsme se inspirovat obrazem La religione dei trapassati,” poukazuje Karin Reisová. “Na naši výzvu odpovědělo 1176 umělců z celého světa, a jejich díla jsme rozdělili do dvou kategorií: umělci mladší 30ti let a starší 30ti let. Ve srovnání s minulými ročníky, kdy díla byla vystavena jen v Turíně a Rivarolo Canavese, jsme se rozhodli dát naší ceně mezinárodní rozsah skrze výstavy v Londýně a Praze. Navíc jsme dostali nabídky přivést naše díla i do dalších zahraničních měst. Na převoz děl však v současnosti nemáme finance.”

Každá výstava děl Ceny Carla Bonatto Minella má vlastního kurátora, který si může vybrat díla, která nejvíce zapadají do jeho vkusu. “Téma limitů a omezení se mi zdá naprosto zásadní, protože to soudobé umění se snaží právě limity a omezení studovat, převrátit a transformovat,” uvádí kurátorka výstavy v Art-Salon-S a členka poroty Barbora Maštrlová. “Můj výběr děl byl velice intuitivní, a vybrala jsem si díla, která se mi nejvíce líbila. Výstava se tak pohybuje v různých rovinách, které pracují s tématem limitu. Ovšem hlavním tématem mé výstavy je existenciální pojetí limitu.”

Pražské výstavy děl finalistů této umělecké ceny probíhají souběžně. “S panem doktorem Machalickým máme odlišný ale komplementární vkus, takže jsme se o jednotlivá díla nehádali,” dodává Barbora Maštrlová. “Osobně jsem postřehla patrný rozdíl mezi díly umělců mladších 30ti let a starších 30ti let. Je patrné, že starší umělci mají více zkušeností a vytříbenější umělecký jazyk.”

V Praze jsou vystavená i díla výherců letošního ročníku ceny, českého umělce Zdeňka Trsy a čínského umělce žijícího v Londýne Jian Zhou. “V průběhu soutěže jsem viděla díla z celého světa a překvapilo mě, že vlastně všechna díla mají podobnou řeč, jako by umělci z celého světa mluvili stejným uměleckým jazykem, který má jen občas nějaké varianty. A to není nutně negativní věc,” uzavírá Barbora Maštrlová.

 

Zdroje fotografie: Art-Salon-S

Loading…