Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

14.06.2018

Centrální banka chce omezit poskytování nových hypoték

Česká národní banka se rozhodla vydat nová příjmová omezení pro poskytování hypoték. Rozhodnutí, které většina analytiků očekávala, bylo zveřejněno v úterý 12. června. I nadále bude platit doporučení, aby hypotéka pokrývala maximálně 80% hodnoty kupované nemovitosti.

Podle nově vydané Zprávy o finanční stabilitě, rizika spojená s hypotečním trhem i nadále rostou. Podle centrální banky hypotéky představují nejvíce rizikový faktor pro české banky, které jsou jinak hodnoceny jako stabilní a odolné vůči šokům. I přes to se ale centrální bankéři obávají spirály cen nemovitostí a lehce dostupných úvěrů. Jenom v loňském roce se, dle ČNB, ceny rezidenčních nemovitostí zvýšily o 17%. „S tím, jak růst cen bydlení předstihuje zvyšování příjmů domácností, se dlužníci stávají zranitelnějším“, upozorňuje guvernér Jiří Rusnok.

Nová pravidla, jež vstoupí v platnost od prvního října 2018, mají vést k omezení hypotečního trhu. Podle odhadů bank, by díky novým pravidlům nemusela dosáhnout na hypotéku až třetina žadatelů. Banky by nově neměly poskytovat hypotéky, jejichž hodnota je vyšší než devítinásobek ročního příjmu žadatele. Hodnota splátek navíc nemá přesáhnout 45% celoročního příjmu žadatele. Z pravidel budou moci mít výjimku jen pět procent nový hypoték. „Podíl úvěrů se selháním bývá v dobách nejsilnějšího vzestupu ekonomiky velmi nízký“, vysvětlil guvernér Rusnok důležitost zavedení nového opatření. „My se ale musíme dívat dopředu. Proto nás zajímá hlavně to, jak to bude se splácením vypadat, až dobré časy skončí“.

Zdroj: https://www.cnb.cz

Zdroj fotografie: cnb.cz

Loading…