Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

06.12.2019

Česká ekonomika poroste příští rok o 2,2%, předvídá ČSOB

České hospodářství má veškeré předpoklady, aby si udrželo dobré tempo růstu i v příštím roce. Ukazuje to prognóza, kterou představila tisku jedna z nejvýznamnějších českých bank, ČSOB, jež je také členem Italsko-české komory.

Pro letošní rok analytici Čsob předvídají růst hrubého domácího produktu o 2,4%. V příštím roce by pak tempo růstu mělo lehce zpomalit na 2,2%. «Hlavní rizika dalšího vývoje vidíme především v zahraničí - obchodními válkami počínaje a útlumem poptávky po automobilech konče», uvádí analytik ČSOB Petr Dufek. Zdá se, že česká ekonomika tak pociťuje méně razantně globální turbulence, a to díky její silné orientaci na okolní státy, jež stále rostou dobrý tempem, a slušně rostoucí domácí spotřeby v Německu.

Výstup Čsob se zaměřil i na další aspekty českého hospodářství. Mezi zeměmi Visegradu patří Česká republika k těm pomaleji rostoucím, a to také díky vyšší výchozí srovnávací základně. Roste i nadále, a to tempem 2,5% ročně, hodinová produktivita práce. Naopak klesá o 2,4% energetická náročnost ekonomiky. I přes zpomalující tempo růstu se bude trh práce potýkat i v příštím roce s velice nízkou nezaměstnaností a nedostatkem pracovní síly.

Zdroj: www.csob.cz

Zdroj fotografie: csob.cz

Loading…