Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.08.2017

Česká národní banka zvýšila úrokové míry

Bankovní rada České národní banky (ČNB) se na svém zasedání ve čtvrtek 3. srpna rozhodla zvýšit základní úrokové míry.

Bankovní rada se rozhodla zvýšit základní úrokovou míru o dvacet bazických bodů na 0,25 procent. Rozhodnutí bylo schválené jednomyslně. „Přijaté rozhodnutí bankovní rady se opírá o novou makroekonomickou prognózu ČNB,“ uvedl na tiskové konferenci guvernér Jiří Rusnok. „Inflace setrvá po zbytek letošního roku v horní polovině tolerančního pásma a k dvouprocentnímu cíli se sníží začátkem příštího roku,“ dodal guvernér. Hlavním pohonem inflační dynamiky jsou růsty platů a celková dobrá kondice českého hospodářství.

Jak poznamenali analytici, ČNB je první centrální bankou v EU, která přistoupila ke kroku restriktivní měnové politiky. „Zvýšení úroků ať už u úvěrů, nebo naopak u vkladů pro střadatele nebude nijak zásadní,” domnívá se ekonomický analista Generali Investments CEE Jaromír Jáč. „Kurz koruny vůči euro, dle prognózy, dále posílí kvůli pokračující reálné konvergenci české ekonomiky se zeměmi eurozóny,“ uvedl Rusnok. Posilování koruny by však mohlo brzdit překoupení české měny ze strany mezinárodních investorů.

ČNB také výrazně zvýšila svou prognózu růstu české ekonomiky. Odhad se zvýšil z 2,9 na 3,6 procent pro letošní rok a z 2,8 na 3,2 procent pro příští rok. „Růst domácí ekonomické aktivity bude tažen robustním vývojem spotřeby domácností, v němž se bude i nadále odrážet pozitivní nálada spotřebitelů,“ vysvětlil Rusnok „Dojde zároveň k oživení investic, a to především ve vládním sektoru, a to z důvodu zvýšeného čerpání evropských fondů. Ekonomika bude těžit i z pokračujícího růstu poptávky v zemích hlavních obchodních partnerů,“ dodal. Dle guvernéra bude i nadále růst platů ovlivněn nedostatkem pracovní síly na českém trhu práce.

Zdroj:www.cnb.cz

Zdroj fotografie: ČNB

Loading…