Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

12.02.2019

Česká republika je na 25. místě v žebříčku mezinárodní konkurenceschopnosti

Česká republika patří k nejvíce konkurenceschopným zemím na světě. Ukazuje to žebříček GTCI, který sestavila agentura Adecco, člen Italsko-české komory.

Česká republika se umístila na 25. místě v hospodářské přitažlivosti a mezinárodní konkurenceschopnosti. Silnými stránkami ČR jsou politická stabilita, dobrá úroveň konkurence na vnitřním trhu, dobrá úroveň středoškolského a technického vzdělání a vysoká kvalita života. Slabší stránky České republiky je nedostatečně rozšířené univerzitní vzdělání, nedostatek inženýrů a výzkumníků ale také nízká schopnost přitáhnout „mozky“ ze zahraničí a nízká úroveň tolerance k přistěhovalcům.

Česká republika se umístila mezi zeměmi bývalého východního bloku na nejvyšším stupínku. ČR zaostává ale ve srovnání se západními sousedy, jako Německo (14. pozice) a Rakousko (18. pozice). Čelní místa v hodnocení pak obsadily Švýcarsko, Singapur a Spojené státy.

Adecco také zhodnotilo přitažlivost významných světových metropolí. „Rostoucí význam měst je způsoben především jejich flexibilitou a rychlostí následovat nové globální trendy,“ uvedl Ondřej Wysoglad, ředitel Adecco ČR a SK. V žebříčku se Praha umístila taktéž na 25. místě ze 114 hodnocených zemí. Na prvních místech se umístili Washington, Kodaň a Oslo. V případě Prahy byly pozitivně hodnoceny kvalita života ale také přítomnost významných vysokých škol a rozšířenost univerzitního vzdělání.

Zdroj: gtcistudy.com

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…