Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

28.08.2017

Česká republika je první v Evropě v ekologickém zemědělství

České zemědělství dbá čím dál více na životní prostředí. Ukazuje to zpráva Českého statistického úřadu (Čsú).

Od začátku století ekologické zemědělství  zaznamenalo v ČR opravdový boom. „Počet ekologických farem stoupl sedminásobně”, uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. V ekologickém zemědělství je aktivních téměř tři tisíce subjektů a tímto způsobem je obhospodařováno zhruba 448 tisíců hektarů půdy. V roce 2016 tak zhruba pětina všech zemědělských firem prvozovovala ekologické zemědělství a zhruba 13 procent půdy bylo obděláváno ekologickým způsobem. Jedná se o nejvyšší čísla v rámci celé Evropské Unie. Celková výměra zemědělské půdy dosáhla v roce 2016 zhruba 3,45 milionů hektarů. V zemědělství působí 23,4 tisíc fyzických osob a přes tři tisíce právnických osob.

České zemědělství má některá specifika ve srovnání se situací v ostatních evropských zemích. V ČR je zemědělství silně koncentrované: na jeden zemědělský subjekt připadá, v průměru, 133 hektarů obdělávané půdy, zatímco evropský průměr činí pouze šestnáct hektarů. České zemědělství je také silně mechanizované: na 100 hektarů půdy připadá jen 3,3 pracujících. Nižší číslo má jen Francie a evropský průměr činí 12,7 pracujících. Vzhledem k velkému rozdrobení vlastnictví půdy, zemědělské subjekty většinou obdělávají pronajatou půdu: v případě zemědělských firem půda v pronájmu tvoří přes osmdesát procent celkové obdělávané půdy.

V českém zemědělství dochází v poslední době k jisté diferenciaci. Výměra orné půdy klesá a jediné kategorie, které zaznamenávají růst, jsou vinice a trvalé travní porosty. Klesá také chov prasat, hovězího dobytku a drůbeže, zatímco počet chovaných koz, ovcí a koní roste. Současně však také klesl počet osob zaměstnaných v zemědělství, a to na 182 tisíc osob. To je o téměř polovinu méně než v roce 2000.

 

Zdroj: www.czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…