Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

23.09.2020

Česká republika převzala nová pravidla v oblasti dodávek zboží do státu jiného členského státu

Česká republika převzala od prvního září nová unijní pravidla týkající se osvobození od daně z přidané hodnoty při dodávce zboží do jiného členského státu EU. Nová pravidla mohly české firmy dobrovolně využívat již od prvního ledna kvůli přímému účinku dané evropské směrnice, od první září jsou však pravidla povinná.

Nová regulace vyjasňuje některé aspekty osvobození od DPH při dodávce zboží do jiného členského státu.  Pro uplatnění osvobození od DPH bude prodejce muset znát identifikační číslo kupujícího, jinak bude muset odvést daň v ČR. Pro uplatnění osvobození od daně musí uvést všechny údaje o transakci v souhrnném hlášení.

Nová pravidla stanovují, skrze jaké dokumenty je možné doložit, že zboží bylo opravdu dopraveno do jiného členského státu. V případě, že přepravu zajišťuje prodejce, či jím objednaný dopravce, bude nutné předložit alespoň dva dokumenty, například potvrzení o přepravě, pojistku přepravovaného zboží či fakturu od dopravce. V případě, že dopravu zaručuje prodejce, či jím pověřený dopravce, tak bude nutné předložit prohlášení kupujícího, že k přepravě došlo, potvrzení o platbě přepravy či fakturu od přepravce.

Změny se dotknou i dodání zboží prostřednictvím konsignačních skladů. Jedná se o situaci, kdy dodavatel uskladní objednané zboží v jiné státě EU, a kupující zboží ze skladu postupně odebírá. Dle předchozí české právní úpravy dodavatel musel vystavit fakturu za celé zboží v momentě, kdy bylo dodáno do zahraničí. Podle nových pravidel bude možné vyfakturovat zboží až při jednotlivých odběrech zboží ze strany zákazníka.

Nová pravidla se dotknou i řetězových dodání zboží a zjednoduší přiřazení dopravy v rámci řetězce transakcí. To má dopad jak na na osvobození od daně tak na povinnost se registrovat k dani v jiném členském státě.

Zdroj: https://www.financnisprava.cz/

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…