Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

13.10.2017

Česká vláda schválila návrh změn v systému pobídek

Česká vláda schválila návrh změn v systému investičních pobídek. Definitivní slovo bude mít ale až vláda, která vzejde z říjnových voleb, jelikož změny si vyžádají zásahy do zákonu.

Deklarovaným cílem změn v systému investičních pobídek, které připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu, je zvýšení podpory investicím s vyšší přidanou hodnotou. „Nový systém investičních pobídek by se měl proto soustředit zejména na projekty, jako jsou strategické služby a technologická centra“, píše v materiálu ministerstvo. Pro technologická centra se tak má snížit vstupní požadavek ze sto na sedmdesát vytvořených pracovních míst, a současně se má zvýšit míra podpory. Jednorázová dotace na vytvořené pracovní místo by mohla dosáhnout dvě stě tisíc korun a hodnota pobídky by se měla zdvojnásobit na dvacet procent uznatelných nákladů.

Změny by se měly dotknout i zpracovatelského průmyslu, kam dosud plynulo až devadesát procent vládních investičních pobídek. Do systému mají být více zapojeny malé a střední podniky, které čerpají zhruba sedmnáct procent vládních pobídek. Ministerstvo chce toho dosáhnout snížením vstupních parametrů pro získání pobídky. Současně ale celému odvětví mají vzniknout nové povinnosti. Například mzda na nově vytvořených pracovních místech by neměla být nižší než průměrná mzda v regionu, kam podporovaná investice putuje.

Zdroj: www.mpo.cz

Zdroj fotografie: vlada.cz

Loading…