Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

14.10.2021

České firmy dále hromadily úspory

České firmy v průběhu letošního roku dále hromadily úspory. Ukazuje to analýza agentury Crif – Czech Credit Bureau, jež je členem Italsko-české komory.

Podle těchto údajů se objem bankovních vkladů firem od začátku roku do konce srpna zvýšil o 59 miliard korun na 1277 miliard korun. Hodnota půjček se zvýšila o 34 miliard korun na 1157 miliard korun. Objem vkladů tak převyšoval o 120 miliard korun objem půjček, což je vůbec nejvyšší kdy zaznamenaná hodnota. „Ještě minulý rok v červnu byl přitom objem podnikových úvěrů vyšší než jejich úspory. Poslední dva roky jsou specifické pomalým růstem či stagnací objemu úvěrů a zvyšováním úložek,” uvedla analytička Crif – Czech Credit Bureau  Věra Kameníčková.

Hromadění úspor není jen specifikem firem. Objem vkladů živnostníků se v průběhu letošního roku zvýšil o 11 procent na 185 miliard korun, zatímco hodnota půjček zůstala stabilní kolem 47 miliard korun. U domácností se úspory zvýšily o 178 miliard korun a objem tak přesáhl hranici tří bilionů korun, zatímco objem půjček zůstal pod hranicí dvou bilionů korun. Většinu z nich tvořily hypotéky.

Na vývoj úspor by v příštích měsících mohla zapůsobit relativně silná inflace. “Pokud by začali mít lidé pocit, že vysoká inflace je novým normálem, mohli by začít část z těchto úspor utrácet v ekonomice, a tím dále přiživovat růst cen,“ myslí si Kameníčková.

Zdroj: www.informaceofirmach.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…