Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

05.12.2019

České firmy se i nadále zajišťují proti kurzovým výkyvům

Kurzové výkyvy patří k hlavním rizikovým faktorům exportních firem. A právě na jejich potřeby se obrací služby společnosti SAB Finance, jež je členem Italsko-české obchodní komory. Mluvili jsme s Radomírem Lapčíkem, majitelem společnosti a zakladatelem Trinity Bank.

V roce 2018 dosáhl roční devizový obrat SAB Finance 290 miliard korun. Jaké jsou vaše nejvíce poptávané služby?

"Našim klientům nabízíme kvalitní globální platební styk. Hlavní službou jsou spotové měnové transakce, ve kterých jsme lídrem trhu v České republice. Vzhledem k vysoké volatilitě globální ekonomiky však klienti čím dál více poptávají měnový forward, což je i na více jak rok dopředu dohodnutý kurz nákupu či prodeje měny. Důvodem je skutečnost, že se firmy chtějí vyhnout případnému vlivu měnových výkyvů na jejich cashflow a hospodaření."

Před koncem kurzového závazku ČNB byl mezi firmami velký zájem o služby zajištění kurzu. Je o tento produkt stále vysoký zájem ze strany exportérů? Nebo platí, že aktuální kurz koruny je natolik stabilní, že se firmy výkyvů už tolik neobávají?

"Bohužel žijeme v období vysoké potenciální volatility zejména díky obtížně predikovatelným globálním výkyvům, jako jsou například obchodní války. Pro stabilitu budoucího hospodaření je určitě vhodné se zajišťovat proti nečekaným výkyvům kurzu a tento zájem u firem vzrůstá. Zajištění jim totiž umožňuje soustředit se na svůj business a riziko výkyvů kurzů chtějí přenést na spolehlivého partnera. Momentálně je kurz spíše na nižších hodnotách a je výhodný především pro zajištění importérů."

Mnohé průmyslové a exportní firmy volají po zavedení eura právě z důvodu eliminace kurzových rizik. Je, z vašeho pohledu, zavedení eura krok správným směrem? A vyváží eventuální benefity náklady na zavedení?

"Dokud se nevyřeší základní problémy eurozóny, je určitě zcela nevhodné přijmout euro. Přijetím eura by se totiž Česká republika mohla dostat do vleku událostí, nad nimiž by ztratila kontrolu. Zároveň by to vedlo k povinnosti ručit za velký balík dluhů, který jsme neudělali. Není ani úplně jasné, jestli je euro pro ekonomiky výhodou, či nikoliv. V historii eura máme státy, jimž euro pomohlo, ale zároveň jsou státy, kde je jeho role přinejmenším diskutabilní. V České republice se nyní zkušení klienti proti rizikům souvisejícím s kurzovými výkyvy zajišťují, a tak zcela minimalizují potenciální výkyvy a dopady na jejich podnikání. I když jsou tedy kurzová rizika pro firmy velkou výzvou, tak v případě, že se s nimi nakládá správně, nejsou pro firmy zásadní zátěží."

Mnoho firem podnikajících v ČR se snaží proniknout i na trhy mimo Evropu. Máte pro takové společnosti nějaké specifické služby zaměřené na méně běžné měny?

"Z pozice jedničky na trhu v České republice můžeme díky naší finanční síle nabízet klientům unikátní kombinaci hlavních měn v rámci obchodního vztahu společností z regionu a rychlý, efektivní platební styk do celého světa. Spolupracujeme s největšími bankami v oblasti Forexu, i s dalšími giganty světového finančního trhu. U klientů vždy klademe důraz na osobní přístup, takže vždy pomáháme nalézt to nejvhodnější řešení pro konkrétní situaci."

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: SAB Finance

 

Loading…