Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

06.08.2018

České malé a střední firmy si počínají opatrně

České malé a střední firmy reagují opatrně na současnou ekonomickou situaci, která je pozitivní v tuzemsku ale zhoršuje se v zahraničí. Ukazuje to index očekávání, který sestavuje banka ČSOB, člen Italsko-české komory.

Podle údajů za druhé čtvrtletí, index očekávání klesl na 26,1 bodů, což je nejnižší hodnota v posledním roce. Klesá také podíl malých a středních firem, jež chtějí rozšířit svou výrobu: těch je 16 procent, zatímco 72 procent firem neplánuje výrazné změny v rozsahu svých podnikatelských aktivit. „Na náladu podnikatelů, která je stále velice pozitivní, působí kombinace faktorů zahrnující přetrvávající nedostatek kvalifikované pracovní síly, jakožto primární zdroj zpomalování ekonomického růstu. Vliv mají také rostoucí náklady související se zvyšováním cen energií a paliv,“ domnívá se Petr Manda, ředitel Firemního bankovnictví ČSOB.

Na druhé straně, tři pětiny firem očekává v příštích měsících růst svých příjmů a jen pětina očekává pokles. Více než polovina malých a středních firem pak plánuje posílení svých investic. „Stále více malých a středních firem krom domácích investic do robotizace a automatizace poohlíží po investicích a obchodních partnerech i v zahraničí,“ poukazuje Petr Manda.

Zdroj: www.csob.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…