Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

14.12.2016

Cestovní ruch: sdílené ubytování prudce roste

Sdílené ubytování letos udělalo velký skok dopředu. Ukazuje to studie vládní agentury CzechTourism, ve které se analyzují údaje za první tři čtvrtletí letošního roku.

Podle studie se počet zahraničních turistů, jež využili pro své ubytování služby Airbnb a dalších platforem zprostředkovávající krátkodobý pronájem, zvýšil ve srovnání s loňským rokem o čtyřicet procent. V prvních devíti měsících letošního roku se tímto způsobem ubytovalo 2,2 milionů z 9,3 milionů  zahraničních turistů, již navštívili v tomto období Českou republiku. Sdílené ubytování využívají především turisté přijíždějící z Francie, Itálie a Spojeného království. Fenomén sdíleného ubytování se silně koncentruje v Praze, která také přitahuje nejvíce zahraničních turistů.

Podle Asociace hotelů a restauraci (AHR) sdílené ubytování nezmenšuje trh tradičních ubytovacích zařízení. „Dneska není vidět v oblasti ubytování, že by ubývalo hostů,” podotýká prezident AHR Václav Stárek. Hoteliéři si ale přejí, aby odvětví sdíleného ubytování podléhalo větší kontrole v oblasti placení daní a dalších povinných poplatků.

Podle hoteliérů příliš silný rozvoj sektoru sdíleného ubytování může poškodit město a jeho obyvatele skrze proces gentrifikace. Příliš silná koncentrace krátkodobých pronájmů může z atraktivních zón vytlačit rezidenty. „Může se pak stát, že se lukrativní oblasti zcela vylidní a budou využívány jako turistické ubytování. Cena pronájmů totiž prudce stoupá, což znemožňuje rezidentům pronajmout si byt k dlouhodobému bydlení, stejně tak roste cena těchto nemovitostí,” upozorňuje Stárek.

Agentura CzechTourism také zveřejnila údaje o výdajích zahraničních turistů v ČR. V prvních devíti měsících letošního roku tak zahraniční turisté utratili v ČR 113,6 miliard korun, což je o 4,9 procent více než ve stejném období loňského roku. Počet zahraničních turistů se při tom zvýšil o 12,6 procent. Zahraniční turisté nejvíce utrácí za dopravu (26% všech výdajů), ubytování (21%) a stravování (16%).

 

Zdroj: www.czechtourism.cz

 

Zdroj fotografie: PIS

Loading…